Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Megrogytak a gyógyszergyártók

2006.10.12. 09:50
A szerdán nyilvánosságra került törvénytervezetek hírére folytatódik a gyógyszerpapírok zuhanása a tőzsdén. Hatszázalékos minuszt is mutatott már a reggeli nyitás után a Richter és az Egis értéke, a gyógyszerpapírok folytatódó zuhanása mellett a BUX-ot a Mol, az OTP és a Magyar Telekom próbálja tartani.

A nyitást követően azonnal lefelé fordultak a gyógyszergyártók papírjai a Budapesti Értéktőzsdén. Tizenegy óra az Egis 5,8 a Richter 6,2 százalékkal ért kevesebbet, mint a szerdai záráskor, de már a kereskedés első fél órájában megjárta mindkét papír a hatszázalékos mínuszt. A mélyrepülés már tegnap elkezdődött: a Richter 1345 forinttal, 2,6 százalékkal 45 650 forintra esett, forgalma 6,9 milliárd forintot tett ki. A nap vesztese az Egis volt, árfolyama 27 805 forinton zárta a napot 4,3 milliárd forintos forgalom után, ez 2495 forintos, 8,23 százalékos gyengülés.

A gyógyszergyártók gyengélkedése a tegnap késő délután nyilvánosságra került azon törvénytervezeteknek köszönhető, amelyeket Molnár Lajos egészségügyi miniszter a tervek szerint még a héten benyújt a parlamentnek. A kormány által támogatott javaslatok értelmében a gyártóknak a jövőben kötelező kereskedelmi rabattot - árkedvezményt - kell adniuk, amely alól akkor mentesülhetnek, ha vállalják, hogy a készítmények termelői árát csökkentik, és a gyógyszereket legalább három évig ezen a csökkentett áron forgalmazzák. Ez a rabatt két számjegyű lesz, és függ majd a készítmények éves tb-támogatási aránytól - mondta Molnár Lajos. A további, a gyógyszergyártókat sújtó új terhek közé tartozik majd az is, hogy a kórházlátogatóknak egy ötmillió forintos engedélyt kell kiváltaniuk, amelynek éves hosszabbítása egymillió forintot emészt fel.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége megdöbbenve értesült a cégeket sújtó kétféle adóról. A tervezett intézkedések ugyanis jelentősen rontják a tavaly 57 milliárd forint adót és járulékot fizető és 15 ezer embert foglalkoztató hazai gyógyszeripar versenyképességét - mondta Bogsch Erik elnök a Világgazdaságnak.

A BUX 1,2 százalékos minuszban áll, 22 235 ponton tíz óra előtt valamivel, ez 278 pontos esést jelent.