Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Hungaroring is megérzi a korszakváltást?

2006.10.19. 05:48
Schumacher visszavonulásával elképzelhetően mérséklődik Mogyoródon a német szurkolók érdeklődése. Ez kevesebb bevételt jelent a Hungaroring Sport Zrt.-nek, egyben Magyarországnak is, miközben a verseny jogtulajdonosának járó díj egyre feljebb kúszik, a futamot közvetítő RTL Klubnak viszont jót tehet a frissítés.

Az idei évadot lezáró hétvégi futam után minden bizonnyal új korszak kezdődik a Forma-1 életében. Azt még nem lehet tudni, hogy Michael Schumacher visszavonulása miként hat majd a Forma-1-es futamok látogatottságára, hiszen legalább egy évadnak kell eltelnie ahhoz, hogy erre választ lehessen adni - mondta a Napi Gazdaságnak Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke. A német jegyvásárlói piac igen nagy, és ez nemcsak a németországi futamokon érzékelhető, hanem például a Magyar Nagydíjon is, ahol az elmúlt években a németek dominanciája jellemezte a mogyoródi pálya lelátóit. Palik reményei szerint Schumachernek köszönhetően az elmúlt 15 évben a Forma-1-nek sikerült olyan elkötelezett szurkolótábort gyűjtenie, amely a világklasszis távozása után sem távolodik el a versenyektől.

Persze az is bekövetkezhet, ami a finn Hakkinen visszavonulása után történt: hiába van jelen a versenyeken a szintén finn Raikkönen, az északi országból a különféle marketingeszközök dacára sem jöttek vissza annyian Magyarországra, mint korábban. Palik szerint ebben talán szerepet játszhat, hogy a finnek nehezebben mozdulnak ki, és többet is kell utazniuk, mint a németeknek. (A magyar futam utóbbi időszakának látogatottságát főleg a kedvezményes jegyekkel látogató magyarok dobták fel). Elképzelhető tehát, hogy a Magyar Nagydíj veszít népszerűségéből, ez azonban nincs bekalkulálva a jogtulajdonos Formula One Administration (FOA) Ltd.-nek fizetendő összegbe: a 2007-2011 közötti magyarországi versenyek díjfizetése kapcsán ugyanis a korábbi szerződés rendelkezése maradt érvényben.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport-szakállamtitkárságától kapott tájékoztató szerint ugyanis a Hungaroring Sport Zrt.-t évente fokozatosan növekvő szervezői jogdíjfizetési kötelezettség terheli, egészen pontosan: a 2002-es 10,285 millió dollár a bázisévhez képest évente 10 százalékkal növekszik. (Az évente esedékes jogdíj összegének fedezetét a központi költségvetésbe be kell tervezni.) Ami pedig a reklámokat, így a fő szponzort illeti: a FOA Ltd. és a Hungaroring Sport Rt. között létrejött szervezői megállapodás szerint a világbajnokság magyarországi futamára vonatkozó reklámtevékenységekkel kapcsolatos jogokat a jogtulajdonos gyakorolja. Így neki kell maga mellé állítania azt a céget, amelyik a Philip Morris helyébe léphet.

Ez a cég a közelmúltig, vagyis amíg a magyarországi szabályozás lehetővé tette - Brüsszel rosszallását is kiváltva -, a futam fő támogatója volt. A pénzkeresés tehát a FOA dolga, csupán tájékozódnia kell, hogy ne fusson bele a magyar szabályozókba. A sportágban kialakuló helyzet kapcsán Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója elmondta: érdekes futamokra és a mostanihoz hasonló magas nézőszámra számít. Schumacher távozása még jót is tehet a futam nézettségének: ugyanis épp akkor élte gyenge korszakát a közvetítés, amikor a német versenyző dominanciája miatt csaknem unalomba fulladt a világbajnokság.