Gerzson
-3 °C
2 °C

Napi ötmilliós veszteséget termelt a Ringa

2003.08.21. 19:31
Drámai mértékben esett vissza a Ringa Húsipari Rt. forgalma, a napi ötmilliós veszteségtermelést csak a gyár bezárásával lehetett leállítani. A cég nyolcszáz dolgozót bocsát el, a gyárat és az eszközöket pályázati úton értékesítenék.
Kétmilliárd forinttal kevesebb árbevételt ért el az első félévben mint 2002 azonos időszakában a Ringa Húsipari Rt, az idei veszteség eléri a 840 millió forintot - indokolta a kapuvári és győri elbocsátásokat és a vállalat felszámolását a társaság vezérigazgatója. Tóth Ervin szerint a napi négy-ötmillió forintos veszteségtermelés megállítása tulajdonosi érdek, ezért a közgyűlés a napokban döntéseket hozott a szükséges intézkedések megtételéről.

Pályáztatnak

A közgyűlés határozata szerint pályázatot hirdetnek a társaság kapuvári vágó-daraboló üzemének értékesítésére. A kapuvári Ringa meghatározó termékcsoportjait, a sonka és a bacon gyártását megtartják.

A 1,5 milliárd forint értékű kapuvári ingatlan és eszközpark további üzemben tartására a bérbeadás útján történő hasznosítás lehetőségét is vizsgálják. Az igazgatóság pályázatot hirdet a soproni Húskereskedelmi és Marhavágó Kft., valamint a társaság mintaboltjaiból létesülő kft. 100 százalékának eladására is.

Kapuvár a kormány segítségét kérte

A Győr megyei munkaügyi központnál 800 ember elbocsátását jelentették be; a tervek szerint Kapuváron 600 dolgozótól, Győrből 200 munkatárstól válnának meg. A Ringánál jelenleg 1.100-an dolgoznak.

A kapuvári polgármester válságstábot alakított a gyár megmentésére. A húsüzem bezárásával a város legnagyobb adófizetőjét vesztené el. A város az ügyben a miniszterelnök, valamint az illetékes tárcák segítségét kéri - tudatta a polgármester.