Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Meghiúsulhat a Népszabadság felvásárlása

2003.09.05. 15:30
Nem szerezhet többséget a Ringier Kft. a Népszabadságban - áll a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálati jelentésében és előzetes álláspontjában az Index információi szerint. A kérdésben jövő hét kedden dönt a versenytanács. Ha a tanács nem változtatja meg álláspontját, elképzelhető, hogy a kiadónak döntenie kell a Népszabadság és a szintén tulajdonában lévő Magyar Hírlap között.
Megszületett a vizsgálati jelentés és az előzetes álláspont arról, hogy a Gazdasági Versenytanács jóváhagyja-e a Ringier Kft. Többségi tulajdonszerzését a Népszabadságban - erősítette meg az Index értesülését Polgárdi Géza, a GVH sajtófőnöke. Ezek tartalmáról azonban nem árult el részleteket.

Nem engedélyezik

Az Index információi szerint a versenyhivatal előzetes állásfoglalásában az áll, hogy a tulajdonszerzés nem engedélyezhető. Vagyis nem teljesíthető a svájci kiadóvállalt kérése, mely alapján többségi tulajdont szerezne a Népszabadság napilapban.

Mint az Index korábban megírta, a Ringier idén márciusban az addig meglévő 49,9 százalék mellé további 17 százalékot vett át a német Bertelsmanntól. Ezzel több mint kétharmados, összesen 67 százalékos részesedést szerzett a legnagyobb példányszámú politikai napilapban.

Erőfölénybe került?

Versenyhivatali eljárás azért indult, mert felmerült a kérdés, hogy a Ringier, mely az országos terjesztésű napilappiac 49 százalékát birtokolta, nem kerül-e a vásárlással erőfölénybe. A svájci médiabirodalom tulajdonában van a Magyar Hírlap, a Blikk és a Nemzeti Sport.

A történet még 2001 novemberében kezdődött, akkor szerzett 49,9 százalékos részesedést a Ringier a Népszabadságban a német Bertelsmanntól. A német vállalat azért kényszerült a napilapban birtokolt részvényeinek eladására, mert az RTL Klubban is tulajdonnal bírt, ez pedig ellentmond a Magyarországon hatályos médiatörvénynek.

A jogszabály kimondja: aki országos terjesztésű napilapban befolyásoló részesedéssel rendelkezik, az országos műsorszolgáltatóban, műsorelosztóban nem szerezhet befolyásoló részesedést. Éppen ezért a Bertelsmannak meg kellett válnia valamelyik tulajdonától.

Népszabadság vagy Magyar Hírlap?

Most a Ringier is így járhat, ha a Versenytanács a jövő keddi tárgyaláson nem változtat előzetes javaslatán, vagyis nem engedélyezi a médiabirodalom többségi tulajdonszerzését a napilapban. Vagyis az is elképzelhető, hogy rövid időn belül a Ringiernek döntenie kell a Népszabadság és a Magyar Hírlap között.

A versenyhivatali tárgyalás szeptember 9-én lesz, ott hozza meg döntését az öttagú Versenytanács. Mint Polgárdi Géza elmondta, a bírák létszáma is a döntés fontosságát jelzi, hiszen általában hárman üléseznek.

A GVH megküldte a vizsgálati jelentést és az előzetes álláspontot az érintetteknek, a Ringier Kft.-nek és a Népszabadságnak.

Az Index érdeklődésére sem a Ringiernél, sem a Népszabadságnál nem kívántak nyilatkozni a kérdésről a döntés megszületéséig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?