Alfréd
-2 °C
2 °C

Népszabadság-részvényekhez jut a Ringier

2001.11.14. 10:00
Részvénycserével jut a svájci Ringier a Népszabadság Rt. 49,9 százalékához, az eddigi többségi tulajdonos német Gruner und Jahr szlovákiai és cseh lapkiadói papírokat kap - jelentették be a felek Budapesten.
A Bertelsmann médiakonszern tulajdonában lévő Gruner und Jahr, amely a médiatörvény rendelkezései miatt kénytelen megválni a Népszabadság többségi részesedésétől, 51 százalékos pakettet kap a Ringier szlovákiai, piacvezető lapkiadó vállalatából és 25 százalékot a svájciak hasonló profilú cseh cégéből.

A két társaság nem ragad le a cserélgetésnél, közösen vadonatúj lapokat is fognak indítani a kelet-európai országokban. A Welt Am Sonntag német hírlap november 11-i számában már megszellőztette, hogy a G+J és a Ringier közös kelet-európai sajtóholdingot hoz létre a térségben lévő érdekeltségeik kezelésére.

A Közös Részvény autonómiát szeretne

A Ringier tehát két konkurens, ráadásul hasonló irányultságú politikai napilap meghatározó tulajdonosa lesz Magyarországon. Ez azonban nem lesz semmiféle hatással a Magyar Hírlappal kapcsolatos terveikre - állította sajtótájékoztatóján Michael Ringier. A befektető célzott arra, hogy tovább erősítik a Hírlap gazdasági napilap jellegét.

A Népszabadság-üzlet pikáns eleme, hogy három tulajdonos, a szocialista párthoz kötődő Szabad Sajtó Alapítvány, a Népszabadság Szerkesztőségi Közös Részvény (amelyet a kiadó és a szerkesztőség munkatársai együtt birtokolnak), valamint a Népszabadság Egyesület akár meg is akadályozhatná az egész tranzakciót, mivel elővásárlási joga van a Gruner und Jahr papírjaira. A német cég kérte is a magyar tulajdonosokat, hogy mondjanak le erről a jogukról, de az egyesület és a Közös Részvény kedden úgy döntött, nem tesz eleget a kérésnek, vagyis csak akkor mond le az elővásárlási jogról, ha az új tulajdonos - a Ringier - garantálja a szerkesztőség autonómiáját, illetve az rt. menedzsmentjének önállóságát, illetve egy csomó olyan jogot, amely megillette a szerkesztőség szervezeteit 1998 (ekkor került többségi pozícióba a Gruner und Jahr) előtt.

Részvénycsere - nincs elővásárlási jog?

Szerdán az a hír terjedt el, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány 300 millió forint fejében lemondott az elővásárlási jogról. Ezt a hírt egyelőre nem sikerült megerősíttetnünk, de a sajtótájékoztatón feltett kérdésünkre a Gruner und Jahr képviselője nem cáfolta egyértelműen e feltételezést.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor az hangzott el, hogy a Ringier írásban garantálta a szerkesztőség jogait, függetlenségét, így nincs akadály a megállapodás útjában. (A Népszabadság szerkesztősége kedd délelőtt még nem tudott ilyen garanciákról.) Egy jelen lévő szerkesztőségvezető kérdésünkre ugyanakkor arra célozgatott, hogy még nincs végleges, lezárt megállapodás a kisebbségi tulajdonosokkal. A külföldi tulajdonosok a sajtótájékoztató utáni kötetlen beszélgetés során azt pedzegették, hogy mivel nem vásárlás, hanem részvénycsere történik, az elővásárlási jog nem is lenne érvényesíthető.

Ringier: Nincs szó baráti szívességről

Időközben az is nyilvánosságra került, hogy feltűnt egy kelet-európai érdekeltségekkel is rendelkező amerikai befektető, aki szíves-örömest beugrana a Ringier helyett, és többséget vásárolna az rt.-ben, tehát hajlandó lenne finanszírozni, hogy valamelyik elővásárlási joggal rendelkező kisebbségi részvényes megvásárolja a Gruner und Jahr eladó papírjait.

A tranzakciót ismerő német és magyar források az elmúlt napokban azt sugalmazták, hogy elképzelhető: az egész üzlet lényege az, hogy az EU-csatlakozás után, amikor a magyar médiatörvény már nem fogja tiltani a kereskedelmi tévé és a napilap együttes birtoklását, a felek "visszacsinálják" az ügyletet , vagyis a Ringier most csak "baráti szívességet" tesz a Bertelsmannak. Ezeket a feltételezéseket a svájci és német cég képviselői most határozottan cáfolták. Michael Ringier elmondta: bár igaz, hogy ha a magyar médiatörvény nem olyan, mint amilyen, akkor ő most nem lenne itt, de a jövővel kapcsolatban nem kötöttek semmiféle megállapodást a Gruner und Jahrral.

A felek újságírói kérdésre elismerték, hogy szerdán megkeresték az Országos Rádió- és Televízió Testületet (ORTT), ahol átadták a szükséges dokumentumokat. A testület ezután vizsgálja meg, van-e jogi kivetnivaló az ügyletben.

A tulajdonosi szerkezet a csereakció előtt
Gruner und Jahr 67,6 százalék
Szabad Sajtó Alapítvány 26,5 százalék
Népszabadság Egyesület 5,5 százalék
Szerkesztőségi közös részvény 0,4 százalék
A tulajdonosi szerkezet a csereakció után
Ringier Rt. 49,9 százalék
Szabad Sajtó Alapítvány 26,5 százalék
Gruner und Jahr 17,7 százalék
Népszabadság Egyesület 5,5 százalék
Szerkesztőségi közös részvény 0,4 százalék