Edina
-12 °C
-3 °C

Robbanhat a Richter-profit

2006.02.03. 10:26
Várhatóan a jövő hét első felében teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a Richter. A portfolio.hu által összeállított elemzői konszenzus szerint rekorderedményt ér el a tőzsdei cég. A Richter-részvények árfolyama ennek ellenére pénteken délelőtt fél százalékkal esett.
A szakértői becslések szerint a legnagyobb tőzsdei cégek közé tartozó gyógyszeripari társaság üzemi eredménye csak minimális mértékben tér majd el az egy évvel korábbitól. Nettó szinten azonban 16 százalékos növekedés várható, mely a Foresttől kapott kutatási ellentételezés nélkül 26 százalékos bővülést mutathat.

Az árbevétel 18 százalékkal nőtt

A tizenhárom piaci elemző által készített előrejelzés szerint a Richter negyedik negyedéves árbevétele 36,88 milliárd forint lesz, ami a Forest-pénzzel együtt 12 milliárdos üzemi eredményt és 13,1 milliárdos nettó profitot jelenthet. Ha kivesszük a Forest-tranzakció hatását, akkor az elemzők 8,34 milliárdos üzemi eredménnyel és 9,48 milliárdos nettó profittal számolnak.

A Forest-üzlet figyelembe vételével az elemzők 18,3 százalékos árbevétel- és 15,7 százalékos profitnövekedésre, valamint az üzemi eredmény 0,4 százalékos csökkentésére számítanak. A Forest nélküli számokat figyelve az üzemi eredmény 1,2, míg a nettó profit 25,5 százalékkal nőhet.

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a Foresttől kapott összeg nem tekinthető teljes mértékben egyszeri tételnek. Egyrészt ugyanis nem először merül fel ez a tétel, másrészt ez a bevétel a Richter kulcsfontosságú tevékenységéhez, a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódik.

Az orosz piac a döntő1

Bevételi oldalról a kulcstényező továbbra is a FÁK, illetve az orosz piac, ahol a Richter a legnagyobb bővülést tudta produkálni az elmúlt évben. Ez a két export-terület lesz az egyik legfontosabb pont az idei esztendőben is a vállalat életében. A negyedik negyedévben azonban a növekedési dinamika tovább lassulhat ebben a régióban, köszönhetően az orosz többlettámogatás visszaesésének. Ez a támogatás azonban 2006-ban várhatóan ismét jelentős növekedést fog mutatni.

A dollár árfolyam mozgása alapvetően kedvezően alakult a Richter számára, hiszen a zöldhasú a negyedik negyedévben is folytatta erősödését.

A k+f kiadások megugrottak

Ennek ellenére a Richter számviteli változásoktól megtisztított üzemi eredményszintje (a társaság belső profit termelő képessége) az elemzői várakozások szerint jelentősebb mértékben csökkent mind az egy évvel korábbi, mind a harmadik negyedéves értékhez képest. Ebben azonban jelentős szerepet játszik az a tény, hogy a harmadik negyedévben a cég k+f kiadásai meglepően alacsonyak voltak, a társaság azonban az éves kutatás-fejlesztési terveket tartani kívánta a harmadik negyedév végén, így a negyedik negyedév jelentős, akár 30 százalékos növekedést is hozhat ezen az eredmény soron.

A piac nem reagálta le

A gyógyszercég részvényeinek árfolyama az előrejelzés ellenére sem ugrott meg pénteken. A kereskedés első óráját követően a Richter-papírok 0,56 százalékos árfolyamvesztéssel 44 700 forinton mozogtak a Budapesti Értéktőzsdén. A szakértők szerint ez arra utal, hogy a piac már beárazta a gyógyszercég rekorderedményét.