Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rákkeltő anyag a bébiételben

2005.03.03. 09:24
Több német terméktesztelő csoport is rákkeltő vegyi anyagot talált különböző európai gyártók befőttesüveg csomagolású bébiételeiben, köztük a Magyarországon is kapható Bebivita és Hipp márkákban – írta meg a Népszabadság.
A Stiftung Warentest című magazin munkatársai az élelmiszer-csomagolások károsanyag-tartalmát vizsgálták -írta meg a Népszabadság. A tesztekből kiderült, hogy 18 bébiételből 13 tartalmazta a 2-etilhexansav nevű anyagot, amely az üvegek fémkupakjának műanyag tömítéséből származik.

Rákkeltő anyagok

A további vizsgálatokból kiderült, hogy a 18 bébiételből három semicarbazidot is tartalmaz. Ezt az anyagot az állatkísérletek során erősen rákkeltőnek találták, ráadásul a termékenységet is károsítja. Ez a három termék az Alete, illetve a Martin Eyers biotermékei voltak.

Ugyanakkor a német fogyasztóvédelmi miniszternek élelmiszerbiztonsági kérdésekben tanácsot adó Szövetségi Kockázat-Értékelési Intézet (BfR) a semicarbazid nevű anyagot az egészségre ártalmatlannak tartja. Ugyanakkor a csomagolást előállító vállalatok léptek, és olyan megoldást dolgoztak ki, melyek nem tartalmazzák az említett rákkeltőnek nevezett anyagokat.