Ágnes
-1 °C
2 °C

Új tulaj a fűzfői lőszergyárban

2006.03.29. 09:42
Nemrég a Fercom többségi tulajdonába került a sportlőszerek és robbanóeszközök gyártásával foglalkozó Nike-Fiocchi. A befektetőtől elsősorban piacbővülést és az árbevétel növekedését várják.
A világ egyik legnagyobb sportlőszergyártójától, az olasz Fiocchi Municioni S.p.a.-tól néhány nappal ezelőtt 55 százalékos tulajdonrészt vásárolt a balatonfűzfői székhelyű Nike-Fiocchi Sportlőszergyártó Kft.-ben a Fercom Kft. - erősítette meg Szabó Péter ügyvezető igazgató. A társaság 45 százalékos üzletrésze továbbra is a Fiocchi Municioni birtokában marad.

A szakmai befektetőnek számító és elsősorban a külföldi piacokon kiváló kapcsolatokkal rendelkező Fercomból főként az amerikai, a török és az izraeli piacon várnak térnyerést és ezzel együtt az árbevétel növekedését. A tulajdonosváltással egy időben döntés született arról is, hogy a termelési struktúrát egyelőre nem módosítják.

Az évtizedek óta többek között tűzijátékokat és pirotechnikai eszközöket gyártó társaságban még 1990-ben szerzett tulajdonrészt a több mint 150 éves múltra visszatekintő Fiocchi Municioni. Az elmúlt év őszén a Fiocchi a Nitrokémia Rt.-től megvette a cég 50 százalékos üzletrészét, s ezzel párhuzamosan módosították a termékstruktúrát is.

A tűzijátékok helyett - elsősorban az uniós piacokra - speciális sportlőszereket kezdtek gyártani. Mindemellett Balatonfűzfőn továbbra is készülnek speciális pirotechnikai termékek, például a hadsereg számára, sőt német és osztrák cégeknek pirotechnikai alkatrészeket és részegységeket is gyártnak. Beszüntették viszont a tűzijátékok gyártását, mert - főként Magyarországon - a kereslet egyre inkább az olcsóbb távol-keleti termékek felé tolódott el. Elsősorban ezzel magyarázható az is, hogy a Nike-Fiocchi nettó árbevétele az elmúlt években folyamatosan csökkent.

A cégbírósági adatok szerint a Fercom Kft.-t 1994-ben alapították. A 11,8 millió forint jegyzett tőkéjű társaság Seres László ügyvezető igazgató és a Hollandiában bejegyzett ITP Holland BV tulajdonában van.