Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Rokkantnyugdíj csak rokkantaknak

2007.03.13. 07:43
Áprilisban kerül a kormány elé a rehabilitációs járadék bevezetéséről szóló törvénytervezet. Az új szabályzó célja, hogy a jelenlegi rokkantnyugdíjazás feltételeit szigorítsa. A bekeményítés nem véletlen, a jelenlegi rendszer egyáltalán nem ösztönzi munkára a megváltozott munkaképességű, az egészségkárosodott, illetve fogyatékos embereket. Közülük sokan valóban munkaképtelenek, ám becslések szerint a rokkantosítottak több mint háromnegyede képes lenne munkába állni. A korhatár alatti rokkantak száma megközelíti a félmilliót, többségük férfi.

Vidorné Szabó Györgyi (MSZP), a parlament ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának alelnöke a Világgazdaságnak elmondta: komplex rehabilitációs rendszer kialakítása a cél, amely a rokkantosításkor már nem azt vizsgálja, mennyi mindene sérült a munkavállalónak, hanem, hogy mije maradt épen.

A lap úgy tudja, első körben átalakul az Országos Orvosszakértői Intézet (OOSZI), amely jelenleg az OEP szerveként végzi a minősítéseket, évente akár 350 ezret is. Az OOSZI irányítása várhatóan átkerül a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, illetve annak egyik intézményéhez, az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz (ÁFSZ).

A munka világában

Az új rendszerben körültekintőbb és több tagból álló bizottság minősíti az érintetteket. Ha az egészségkárosodás ellenére a dolgozó képes arra, hogy - akár csak részlegesen is, de - bent maradjon a munka világában, nem kaphat rokkantsági nyugdíjat, hanem úgynevezett rehabilitációs járadékot folyósítanak neki. A kormány jócskán spórolhatna ezzel, mivel a korhatár alatti rokkantsági nyugellátásban részesülők 83 százaléka III. csoportos rokkant, vagyis bizonyos szinten munkaképes. Kérdés azonban, az álláspiac hogyan fogadja a visszatérőket. Vidorné Szabó Györgyi szerint a 2007-2013-as uniós források segítik az ilyen típusú munkahelyteremtéseket.

Az újonnan bevezetendő rehabilitációs járadékot a tervek szerint három évig folyósítják. Ezután az, akinél a rehabilitáció nem hozott eredményt, és munkaképességének csökkenése eléri a 67 százalékot, rokkantnyugdíjassá válhat. Ha ezt a szintet nem éri el az egészségkárosodás, akkor szociális vagy munkanélküli-ellátást kaphat.

2008-tól jön az új törvény

Az újfajta járulékban részesülőknek például képzéseken kell részt venniük - ebben a munkaügyi központok is közreműködnek. Náluk ugyanis rehabilitációs munkacsoport és rehabilitációs információs centrum segíti a munkát. Az állam továbbra is dotálja a rokkantak alkalmazását, akár a nyílt munkaerőpiacon vállalnak állást, akár védett foglalkoztatás keretén belül.

Korábban felmerült, hogy az új, az egészségügyi, a szociális, a képzési és a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások egységes rendszerben való kialakításáról, valamint a rehabilitációs járadék bevezetéséről szóló szabályzót már most júliustól bevezeti a kormány. Ez az elképzelés meghiúsult, és a törvény csak 2008. januárban lép életbe.