Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Román pénzre pályázik a Díjbeszedő

2007.10.18. 12:44
A budapesti közüzemek részére végzett komplex számlázási és díjbeszedési feladatok mellett egyre meghatározóbb nyomdai és követelésvásárlási tevékenységet végez a Díjbeszedõ Holding. A társaság középtávú tervei szerint 2011-re már a 13 milliárd forintot is meghaladja az árbevétele, amit tevékenységének vidéki, illetve külföldi piacokra történõ kiterjesztésével érne el.

A Díjbeszedõ Holding új stratégiája szerint 2011-re már a 13 milliárd forintot is meghaladja az árbevétele. Ezt úgy érnék el, hogy a jelenleg csak a fõvárosra korlátozódó tevékenységüket fokozatosan az egész országra, majd külföldre is kiterjesztenék.

A csoport fõ tevékenysége a közüzemi díjak beszedése és az ahhoz kapcsolódó számlák, küldemények elkészítése, feldolgozása. Ezen túlmenõen nyomdai, küldemény-elõállítási tevékenység, illetve lejárt és nem lejárt követelések megvásárlása is szolgáltatásuk része. Tevékenységével fõként a kellõen nagyszámú ügyféllel rendelkezõ társaságokat célozza meg.

A növekedés fõ alapja, hogy a közüzemeknek nyújtott szolgáltatásokat a vidéki nagyvárosokra is kiterjesszék. Regionális közmûveknek és önkomárnyzatoknak is szeretnének hasonló szolgáltatást nyújtani – mondta Kovács Zoltán vezérigazgató. A lényeg, hogy a különbözõ közüzemi tevékenységeket (például vízszolgáltatást, szennyvízelvezetést, szemétszállítást, kéményseprést) egy kézben összepontosítsák. A Díjbeszedõ fõ partnerei a Fõvárosi Csatornázási Mûvek, a Fõvárosi Gázmûvek, a Fõvárosi Kéménysepróipari Zrt., a Fõvárosi Vízmûvek és további 15 kisebb fõvárosi szolgáltató (önkormányzati vagyonkezelõk, társasházak).

Éves szinten összesen ötvenmilliárd forintot szednek be, 15 milliárd számlát bocsátanak ki 750 ezer háztartásnak. A Díjbeszedõ Holding hatvan éve, 1949-ben alakult, 1993-ban privatizálták, jelenleg száz százalékban magánszemélyek (jelenlegi és volt munkatársak) tulajdonában van. A társaság konszolidált árbevétele 8,1 milliárd forint, 7,8 milliárd forint saját tõkével.

Kovács Zoltán szerint a díjszolgáltatási tevékenység mellett a következõ években egyre nagyobb teret nyer a Díjnet. Ez egy elektronikus számlakezelési rendszer, amellyel a közüzemi számlákat lehet befizetni interneten, kényelmesen, sorbanállás nélkül.

A Díjbeszedõ Holding legdinamikusabban fejlõdõ üzletága a nem közüzemekhez kapcsolódó követelésvásárlási és követeléskezelési üzletág. A csoport a le nem járt közüzemi tartozásokat vásárolja fel. Ezeket folyamatosan faktorálja, jogi úton próbálja behajtani, kezeli a számlareklamációkat és egyéb adminisztrációs feladatokat. Külföldi megjelenését ezzel a tevékenységével tervezi, elsõsorban banki és távközlési szolgáltatók követeléseinek megvásárlásával.

A csoport nyomdai üzletága már jelenleg is az egyik legnagyobb piaci szereplõnek számít. Itt számla- és ügyfélleveleket, bankszámla-kivonatokat, marketinganyagokat kezelnek és szállítanak ki az ügyfeleknek. Fõleg a közüzemek, bankok, távközlési cégek tartoznak az ügyfeleik közé. A nyomtatványokat saját nyomdában állítják elõ. Jelinek Gábor vezérigazgató-helyettes szerint a nyomdai szolgáltatások piacán igen nagy a verseny, ennek ellenére üzletága a következõ öt évben kétszeresére növelné szolgáltatásainak mértékét. Az elmúlt öt évben átlagosan évi 20 százalékot növekedett az üzletág.

Külföldön elsõsorban Romániát célozzák meg, elõször könnyebben kivihetõ pénzügyi és követelési üzletággal. Majd fokozatosan az összevont díjbeszedési tevékenységet is megpróbálnák bevezetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!