Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rengeteg pénz áramlott Kelet-Közép-Európába

2006.05.08. 07:40
Tavaly rekord értékű befektetés, összesen 5,8 milliárd euró áramlott a régió ingatlanpiacaira. Az elérhető hozamok tovább estek, Romániában például egy év alatt 350 bázisponttal csökkent az éves megtérülés mértéke.

Tavaly a kelet-közép-európai ingatlanbefektetések piacán újabb rekord született. A teljes, intézményi befektetők által beruházott tőke értéke elérte az 5,8 milliárd eurót, ami 39 százalékos növekedést jelent a 2004-es összeghez képest - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) adataiból.

Rekord évek

A régióba 1998 óta összesen 14,3 milliárd euró érkezett, s ezen összeg csaknem 86 százalékát az elmúlt három év során fektették be. Cory Hrncirik, a CBRE kelet-közép-európai kutatási részlegének vezetője szerint a 2005-ben a régióban történt befektetések növekedése a befektetők kelet-közép-európai ingatlanok iránti fokozott érdeklődését jelzi.

Vélhetően az idei év is jó lesz, mivel már most több nagy értékű tranzakció született. Tavaly a legtöbb befektetés ismét az iroda- és kereskedelmi ingatlanokba érkezett. A tőke 44 százalékát irodákba, 39 százalékát pedig üzlethelyiségekbe, főleg bevásárlóközpontokba fektették. Habár az utóbbi években az üzlethelyiségül szolgáló ingatlanok vásárlása növekvő tendenciát mutatott, 2005-ben az ezekbe történt beruházások aránya az összes befektetést tekintve csökkent, bár értéke euróban nőtt. A fennmaradó 17 százalék befektetés a vegyes használatú ingatlanok, a szállodák és az ipari ingatlanok között oszlott meg.

Andreas Ridder, a CBRE kelet-közép-európai vezetője szerint a 2005-ben befektetett 5,8 milliárd euró egyértelműen rekordnak számít és az is biztos, hogy ezt 2006 még túl is szárnyalja. Növekvő számú befektető ruház be egyre nagyobb összeget egyre több kelet-közép-európai országba, városba és új szektorokba.

Kis szelet

A 2005-ben a régióba érkezett befektetések mennyisége még mindig csak 4 százalékát jelenti a teljes európai befektetési piacnak. Ez az arány később elérheti akár a 10 százalékot is, így a következő években erőteljes növekedésre van kilátás. A régióba tavaly érkezett tőke 87 százaléka az elsődleges piacokat vette célba, Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot.

Lengyelország részesedése 49 százalék volt (2,85 milliárd euró), Csehországé 19 százalék (1,1 milliárd euró), Magyarországé pedig 17 százalék (0,99 milliárd euró). Közel 730 millió euró érkezett Bulgáriába, Oroszországba, Romániába és Szlovákiába, ami 16 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Budapest és környéke

Az első osztályú ingatlanok hozamai a régióban továbbra is esnek, néha egészen drámaian. Néhány jelentősebb változás éppen a felzárkózó piacokon volt megfigyelhető: Romániában például tavaly a hozam 350 bázispontot zuhanva az év végére 8,5 százalékra csökkent. Kelet-Közép-Európában a hozamok 2006-ra 7 százalék alá estek. A legnagyobb változás az irodapiacon Lengyelországban ment végbe, ahol a hozamok 2005 végére 6,5 százalékon állapodtak meg. Magyarországon az intézményi ingatlanbefektetések célállomása 2004-hez hasonlóan 2005-ben is főként Budapest és környéke volt, ugyanis még mindig itt található a legtöbb „minőségi termék".

Tavaly a kereskedelmi ingatlanok terén közel 1,1 milliárd euró értékben történtek befektetési célú adásvételek. Ezek mintegy 25 százaléka korszerű ipari ingatlan volt, a szóban forgó 250 millió euró éves szinten rekordértéknek számított, míg az üzlethelyiségekre irányuló befektetések összértéke - 2004-hez hasonlóan - mintegy 300 millió eurót tett ki. Az irodapiacra több mint 500 millió euró érkezett 2005-ben Budapesten és környékén, ahol is több mint 300 ezer négyzetméter irodaterületre kötöttek adásvételi szerződést � ez közel 20 százalékos volumennövekedést jelent az előző évi szinthez képest.