Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Rossz a magyar adórendszer?

2004.09.28. 08:13
Egy elemzés szerint a magyar adórendszernek vannak előnyös oldalai is de a helyi iparűzési adó, a szakosodott bíróságok hiánya valamint magas járulékköltségek hátrányosan befolyásolják a versenyképességet.
Magyarországon a jelenlegi adórendszer versenyképességi szempontból a legjobb esetben is semleges hatású, de a legtöbb területen inkább csökkenti a gazdaság versenyképességét - állapítja meg az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) legújabb elemzése.

Hátráltat

Az Ernst&Young segítségével készült adóügyi analízis szerint bár a társasági adó relatíve alacsony, a tb- és egyéb járulékok, a helyi iparűzési adó, valamint az áfa révén a magyarországi adóteher regionális és európai összehasonlításban egyaránt magas.

A kamara szerint a versenyképes adórendszer hiánya már az EU-tagság elnyerését megelőző években is hátráltatta a magyar gazdaság fejlődését. Május elseje után a még meglévő kereskedelmi és beruházási korlátozások is megszűntek, így a versenyképesség javítása még sürgetőbbé vált.

Javaslatok

Az AmCham javaslata szerint a társasági és a helyi nyereségadó összesen 16 százalékot tegyen ki, amelyből négy százalékot kapnának meg a helyi önkormányzatok. Jelen formájában szűnjön meg a helyi iparűzési adó, valamint ne legyen az innovációs járulék sem.

További javaslat a tb- és munkaadói járulékok csökkentése, a felső és az alsó áfakulcs közelítése, és az áfarendszer összehangolása a végső fogyasztást terhelő többi adóval. Az elemzés javasolja olyan speciális bíróságok felállítását, amelyek csak adóügyekkel foglalkoznának. A szervezet az szja-rendszerben egy vagy két kulcsot támogat. Mindennek megalapozásához pedig szükséges, hogy legyen hosszú távra elfogadott és jól kommunikálható menetrend.  • Vennék
  • Hírek