Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Beindult a szállodaipar

2004.03.08. 10:39
Idén az első két hónapban a vendégéjszakák száma húsz százalékkal, a szállodák bevétele pedig negyedével nőtt az előző év azonos időszakához képest.
A KSH elemzése szerint a vizsgált időszakban a legmagasabb, közel ötven százalékos szobafoglaltságot a vidéki négy és ötcsillagos szállodákban, a legalacsonyabbat (35 százalék) a Budapesten működő háromcsillagos hotelekben mérték.

Átlagosan a szobák hatvan százaléka állt üresen az említett időszakban, ami öt százalékos javulást jelent az előző év azonos időszakához képest. Január-februárban egy kiadott szállodai szoba átlagára 12400 forint volt. Februárban - a budapesti négycsillagos szállodák kivételével - minden vizsgált csoportban alacsonyabb átlagárat érvényesítettek, mint januárban.

Csökkenő árak

Egész éves viszonylatban a legdrágábbak a budapesti luxusszállodák voltak, méghozzá tavaly augusztusban, amikor egy átlagos szoba valamivel több, mint negyvenezer forintba került egy éjszakára. Idén februárban ez az összeg már nem érte el a 25 ezer forintot. Legolcsóbban a vidéki háromcsillagos hotelekben találhatott szállást magának az ember, ahol idén februárban alig hatezer forintot kellett a recepción hagyni egy éjszakáért. Egy éven belül egyébként sosem volt ilyen alacsony az átlagár.

A bruttó szobaárbevétel, tehát az egy szobára jutó bevétel, függetlenül attól, hogy kivette-e azt valaki, vagy sem, folyó áron átlagosan 23 százalékkal nőtt 2003. január-februárhoz képest. A legnagyobb, közel egyharmados bővülés a háromcsillagos szállodákban következett be. A legkisebb mértékű fellendülést a budapesti ötcsillagos egységek jelezték, azonban ez is több, mint tíz százalékot jelentett.

Idén az első két hónapban átlagosan húsz százalékkal növekedett a kivett szobaéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a budapesti négy- és háromcsillagos szállodák vendégforgalma közel egyharmadával bővült.