Valér
2 °C
8 °C

A magyar értéktőzsde a legjobbak között

2005.01.07. 12:57
A The Economist negyven országot soroló tőzsdei teljesítménylistáját Kolumbia vezeti, második Egyiptom, a harmadik - holtversenyben Csehországgal - Magyarország, ahol a részvények dollárértéke nyolcvan százalékkal nőtt a december harmincegyedikén zárult 12 hónapban.
A világ legjobban teljesítő tőzsdéi között harmadik volt tavaly a budapesti a The Economist pénteken közölt globális rangsorán. A londoni gazdaságpolitikai hetilap negyven országot soroló tőzsdei teljesítménylistájának első tíz helyéből kilencen európai feltörekvő, illetve fejlődő világbeli értékpiacok osztoznak. A dollárban számolt részvényár-változások alapján összeállított sorrendet Kolumbia vezeti, ahol 2004-ben 120 százalékkal emelkedtek az árfolyamok.

Csak Ausztria

A második Egyiptom, csaknem ugyanekkora összesített éves árfolyam-nyereséggel, a harmadik - holtversenyben Csehországgal - Magyarország, ahol a részvények dollárértéke nyolcvan százalékkal nőtt a december 31-én zárult 12 hónapban. A kelet-európai EU-térségből még Lengyelország került be az első tízbe, hetedikként hatvan százalékos részvénytőzsde árfolyam-emelkedéssel. A régebbi uniós tagok közül csak Ausztria szerepel az élvonalban, mintegy hetven százalékos tőzsdei nyereséggel az ötödik helyen.

Az Egyesült Államok, amelynek esetében a The Economist a széles bázisú, több tőzsdéről merítő Standard and Poor´s 500-as indexet vette alapul, a 37. lett, az S&P 500-as kilenc százalékos éves emelkedésével. A legrosszabbul Kína teljesített, ahol az erőteljes gazdasági növekedés ellenére a piacon forgó vállalati papírok összesített dollárértéke 2004-ben 15 százalékkal esett a hetilap pénteken közölt listája szerint.

Kilátások

Ugyancsak pénteken tette közzé a The Economist a nagy pénzügyi szolgáltatók körében elvégzett szokásos havi felmérését a 15 legfejlettebb ipari állam, illetve külön az euróövezet idei gazdasági kilátásairól. A megkérdezett befektetési bankok, illetve gazdasági előrejelző intézetek növekedési becsléseinek átlaga az euróövezet esetében romlott az előző haviról: az elemzők szerint a tavalyról várt 1,8 százalék után a valutauniós gazdaság az idén csak 1,6 százalékkal fog növekedni. A decemberi hasonló felmérésben még 1,7 százalékos volt a 2005-ös előrejelzési átlag az euróövezetre.

A nagy valutauniós gazdaságok közül Németországban várják a leggyengébb idei teljesítményt a megkérdezett elemzők, most már csak 1,2 százalékos átlaggal; az előrejelzések 0,9-1,6 százalék között szóródtak. Az idei németországi növekedésre adott decemberi becslések átlaga még 1,4 százalék volt. A leggyorsabb idei növekedést a fejlett ipari térségen belül a The Economist felmérésébe bevont szakértők továbbra is az Egyesült Államokban várják, 3,5 százalékkal.