Bemártották a Győri Kekszet

2001.04.06. 10:14
Világrekord! Sikerült lealázni a rákos kislányt, aki 3 centet kap minden továbbküldött levélért! Veszett Danone Rudiként száguld végig a magyar postaládákon egy lánclevél, melynek szerzői a Danone cég termékeinek bojkottjára szólítanak fel, mivel a francia multi megszünteti a Győri Kekszgyárat, és leállítja a Balaton Szelet, a pilótakeksz és a Vaníliás Karika gyártását.
Betty Love szilikonénekesnő és Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke is megkapta azt a "Viktor" és "Janó" által szignált felhívást, amely arra szólít fel, hogy ne vásároljunk többé Danone-terméket. A két felháborodott internetező azért taszítaná csődbe a multinacionális élelmiszergyártót, mert az megvásárlása után be fogja zárni a Győri Kekszgyárat, ráadásul - a körlevél szerzői szerint - megszünteti a kultikus Balaton szelet, a legendás Vaníliás Karika, illetve a mitikus pilótakeksz előállítását.

Küzdj a Balaton szelet megmentéséért!

www.danonerudi.hu
A téma annyira megmozgatta az internetes közvéleményt, hogy alig akad olyan levelezőfórum vagy lista, ahová a felhívás ne jutott volna el.

Viktor és Janó szellemes paradoxonnal védené kedvenc édességeit. A levélből kihámozható logika ugyanis nagyjából így szól: "úgy küzdj a Balaton szelet megmentéséért, hogy soha többé nem veszel Balaton szeletet!".

A levél egy nap leforgása alatt megjárta szinte az összes hazai virtuális postaládát. A hatás nem volt azonnalinak, főleg nem átütőnek minősíthető - a Retek utcai Szuper Sarok éjjel-nappali hűtőpultjából legalábbis szépen fogyott a Danone Rudi a péntek kora hajnali órákban.

Ellenlevél

Győri Keksz
A százéves Győri Keksz győri gyárát 1985-ben helyezték üzembe. A gyár évente 17 ezer tonna kekszet képes gyártani. A Kft. 2000-ben került a United Biscuitstől a francia Danone érdekeltségébe, a gyárhoz tartozik a székesfehérvári üzem is. A győri polgármester szerint a Gazdasági Minisztérium és a Versenyhivatal tavaly három hónapig vizsgálta a United Biscuits és a Danone közötti szerződést. A Danone szerint - A Kisalföld tolmácsolásában - "Győrött nincs mód fejlesztésre". Ugyanakor - állítja a lap - Győr képes lenne annyi kekszet gyártani, mint amennyire Székesfehérvárt fel szeretnék fejleszteni. A polgármester szerint egyébként a cégbezárások sora ezzel még nem ért véget (3 év alatt 3 nagy élelmiszer-ipari üzem szünt meg a városban).

Forrás: Kisalföld

A magyarokba azonban mégiscsak szorult némi racionalitás: pénteken hasonló tempóban kezdett terjedni egy "ellenlevél", melynek szerzője rávilágít néhány nehezen hanyagolható tényre. Például arra, hogy szó sem volt a három népszerű édesség megszüntetéséről, "csak" a győri üzem bezárásáról, és a gyártás Székesfehérvárra költöztetéséről.

"Először megijedtem, hogy nem lesz többé pilótakeksz" - idézte fel az első borzalmas pillanatokat az emlék súlya alatt elcsukló hangon az "ellenlevél" szerzője. Később azonban meglepő cselekedetekre ragadtatta magát: a témával kapcsolatban informálódni kezdett. A sajtó áttanulmányozása után megismerte a jelenleg hozzáférhető tényeket.

A termékek piacon maradnak

Ezek szerint a francia cég a patinás győri gyár megvásárlása után bejelentette, hogy két éven belül megszünteti a termelést, amelyet áttelepít a tulajdonában lévő fehérvári gyárba.

A győri média érthető módon sűrűn foglalkozott az esettel. A város polgármestere a Kisalföld című lapban elmondta, hogy a francia ügyvezető igazgató "meglepő nyíltsággal" közölte vele: ők nem gyárat, hanem piacot vásároltak. Azonban még a helyi sajtóban sem állította senki, hogy Fehérváron ne a jól bevált termékeket gyártanák tovább.

Az Index megkereste a Danone-t, akiktől azt a választ kaptuk, hogy a bojkottfelhívásban megfogalmazott "hír" nem igaz. Pontosító kérdésünkre a neve titokban tartását kérő munkatárs leszögezte: "Ezek a termékek piacon maradnak!".

Ettől függetlenül biztosnak tűnik, hogy a piac törvényei miatt megszűnik a győri kekszüzem. Ahogy az "ellenlevél" szerzője Magyarországon unikumnak számító módon kapitalista hangulatú írásában fogalmaz: "azt is látni kell, hogy olyan szintű a versenyhelyzet, hogy Danone vagy most próbál versenyképesebb feltételek mellett termelni, vagy x év múlva csődbe megy és bezár, és akkor mindenkit (a székesfehérvári dolgozókat is) el kellene bocsátani".  • Hírek
  • Személyi kölcsön