Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Majdnem Túró Rudi Kínában

2008.01.15. 07:16
Kezdetben napi százezer darab túrórudat fognak gyártani a távol-keleti országban létesített üzemben, de ezt a tervek szerint megháromszoroznák.

Január közepén indítja útjára az EU-Milk Technologies Kft. azokat a gépsorokat, amelyekkel a cég a hazai Túró Rudihoz hasonló tejdesszerteket, illetve savóalapú ízesített italokat és joghurtot kíván gyártani Kínában - mondta a Világgazdaságnak Tóthfalusy Péter-né, a társaság ügyvezetője. Az EU-Milk a beruházás kapcsán a tavaly ősszel megtartott pekingi magyar-kínai gazdasági fórumon írt alá tízéves együttműködési megállapodást egy ottani agrárcéggel. (A hazai társaságot augusztusban hozta létre négy magánszemély - Tóthfalusy Péterné, Káplár Kálmán, Kovács Árpád és Pusztai Dezső -, 3,2 millió forintos jegyzett tőkével.)

Elképzelhető, hogy egy éven belül magyar-kínai vegyes vállalat is alakul. A beruházás első fázisához az Eximbank kétmillió eurós hitelt nyújt, de az EU-Milk a későbbi fejlesztések során is számít a bank, illetve a Mehib közreműködésére.

A kínai üzem a gépsorok felszerelése után napi százezer "csokoládéval bevont túrórudat" gyárt egy műszakban, de az ügyvezető bízik abban, hogy a termelést néhány hónap alatt fel lehet futtatni három műszakra. Így a feldolgozó a pekingi nyári olimpia idejére elérheti a 300 ezer darabos napi maximumot. Az üzem a kínai gyár tízezer tehenes holstein-fríz állományának a tejét dolgozza fel. Az EU-Milk az alapanyagból a túrórudak mellett - teljes kapacitásnál - napi 120 ezer ivójoghurtot is gyárt majd.

A Túró Rudi név már foglalt

A Túró Rudira épülő távol-keleti beruházás bejelentése tavaly meglepetést keltett a hazai tejágazatban, mivel Magyarországon a holland tulajdonú Friesland Hungária (FRH) Zrt. és a francia Danone érdekeltségébe tartozó Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. készíti e termékeket, bár a Távol-Keletre egyik társaság sem szállít. A Danone illetékesei a lappal közölték: a cégé az eredeti (a Magyar Szabadalmi Hivatalban bejegyzett) technológia, a Rudi és a Túró Rudi védjegy pedig 50-50 százalékban a Danone-é és a Frieslandé. Így e neveket az EU-Milk az idevonatkozó árujegyzék-kategóriákban nem használhatja - állapították meg.

A Pöttyös Túró Rudi gyártásával kapcsolatos "know-how" a Friesland Hungária szellemi tulajdonát képezi, ezt a társaság senkinek sem adta át - hangsúlyozták az FRH-nál. Hozzátették: a gyártás eredeti technológiája, csomagolási eljárása és a termék neve egyaránt oltalom alatt áll. A Pöttyös Túró Rudit a Friesland a nemzetközi piacokon Dots márkanéven forgalmazza, de a terméket csak Európában (elsősorban a környező országokban) értékesíti.

Ugyanakkor - szögezték le a cég illetékesei - bármilyen hasonló jellegű tejdesszert készül is Kínában, az igazi Túró Rudi továbbra is a társaságé marad. E termék ma már olyan hungaricumnak számít, amellyel az ázsiai piacra fejlesztett tejdesszert nem veheti fel a versenyt - hangsúlyozták az FRH szakértői.

És akkor mi lesz a neve?

Az EU-Milknek is egyedi és szabadalmaztatott gyártási technológiája van, amely eltér a másik két társaság gyakorlatától. Egyik legfontosabb jellemzője, hogy a termék hatvannapos eltarthatósági idővel készülhet, míg a Danone és a Friesland tejdesszertjeinél ez a paraméter csak 21 nap.

A Távol-Keleten előállított áruféleséget nem Túró Rudi néven, hanem a "csokoládéval bevont túródesszertnek" megfelelő kínai elnevezéssel forgalmazzák majd, az ottani gyártó cég logójával és márkanevével. Ráadásul a tejdesszertgyártás csupán része lesz a kiszállított technológiának, így a kínai beruházás nem azonosítható teljes mértékben a túrórúdkészítéssel - állapította meg az ügyvezető.