Rafael
19 °C
33 °C

A Danone nem viccel

2001.04.09. 10:11
Nem kizárt, hogy akár rendőrségi üggyé duzzad a Danone termékei elleni bojkottfelhívás, ugyanis a cég "nagyon komolyan" kutatja, hogy ki indította el az e-mail-lavinát - tudta meg az Index. Bár a múlt csütörtökön indult akció egyelőre nem befolyásolta érzékelhetően a társaság forgalmát, a Danone-nál arra számítanak, hogy kihat majd értékesítésre.
"Aki elindította a bojkottra felhívó e-mailt, az a Danone jó hírét akarta tönkretenni" - fogalmazott kérdésünkre a multinacionális cég egyik hazai vezetője. A kemény húrokat pengető társaságnál emiatt vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ki küldte szét a "Viktor" és "Janó" által aláírt mailt.

Arra a kérdésre nem kaptunk egyértelmű választ, hogy a cég magánnyomozását követheti-e rendőrségi feljelentés, határozott cáfolatot mindenestre nem hallottunk. A belső vizsgálat ugyan kiterjed "mindazokra, akik ezt terjesztik", de azért feltehető, hogy ezt nem fogják szó szerint venni, hiszen akkor szinte az összes hazai postafiók-tulajdonos gyanúba keveredne.

Jogi szakértők szerint kétséges, hogy a franciáknak jó hírnév megsértése címén lenne-e keresnivalójuk az eredeti e-mail szerzői ellen, persze ha egyáltalán be tudják bizonyítani, hogy kik azok.

A Danone-nál különösen azt sérelmezik, hogy a levél szerint megszűnne a Balaton Szelet, a Vaníliás Karika és a pilótakeksz gyártása, ami hamis információ. "Idióta állítás", hogy azért fektetett volna be a cég rengeteget piacvezető márkák megszerzésébe, hogy azokat megszüntesse - fogalmazott egyik beszélgetőpartnerünk.

A kampány egyébként nem csak e-mailen keresztül folyik a Danone ellen. A Kisalföld című, Győrben szerkesztett regionális napilap szombaton olvasói levélként tett közzé egy felhívást "Bojkottáljuk közösen a Danone-termékeket!" címmel. Szabó Nádor olvasó ebben így fogalmaz: "Egyre inkább úgy tűnik, hogy az itt élők teljesen ki vannak szolgáltatva a gyárainkat megvásárlók akaratának. A győri kekszgyár egy hosszú múltra visszatekintő, patinás vállalkozás, sorsa veszélyben van. Most már látjuk, hogy nem gyárat, hanem piacot vettek, amikor kezükbe került jó illatú gyárunk. Csak a vetélytárs bekebelezése mozgatta őket, és üzemünket a bezárás szándékával kaparintották meg." Ugyanezen lap online verziója vasárnap cikket közölt az időközben kibontakozó e-mail-áradatról. Az anyagban ismertetik az eredeti levelet, de nem említik meg, hogy a benne foglaltak egy része nem felel meg a valóságnak.

Nemcsak a győri gyárat zárja be a Danone

Franck Riboud, a Danone vezérigazgatója március végén jelentette be, hogy a cég huszonnyolc európai gyárából hatot bezárnak (egy olaszországi, egy hollandiai, egy belgiumi, egy magyarországi és két franciaországi üzemet). A lépés következménye, hogy 2004-ig kétezer munkahely válik feleslegessé. A bezárások 1,6 milliárd francia frankba kerülnek, és 3-400 millió frank éves megtakarítást hozhatnak a Danone-nak, míg az üzemek kihasználtsága 43-ról 57 százalékra nőhet.

A döntés legsúlyosabban Franciaországot érinti, a calais-i és az evry-i gyárak bezárásával nyolcszáz ember kerül az utcára. Az elbocsátásokról szóló hírek komoly felháborodást váltottak ki a szakszervezetekből, ezért Riboud megígérte, hogy a cég nyolcszáz új munkahelyet létesít, és a legnehezebb helyzetben lévő elbocsátott alkalmazottakat átképezteti.

Az ígéretek nem hatották meg a szakszervezeteket: mivel a Danone mellett a Marks&Spencer és a Michelin is rengeteg francia alkalmazottat elbocsát, az érdekvédelmi csoportok továbbra is ragaszkodnak a sztrájkhoz. Marc Blondel, az egyik legnagyobb szervezet vezetője szerint még a nyár előtt országos sztrájkra lehet számítani. A cégek viselkedése a francia kormányt, és az EU illetékeseit is nyugtalanítja. Elisabeth Guigou francia munkaügyi miniszter, Lionel Jospin miniszterelnök, Laurent Fabius pénzügyminiszter, majd Anna Diamantopoulou, az EU munkaügyi biztosa is támogatásáról biztosította a tiltakozókat. A szakszervezetek a Marks&Spencer ellen bírósági keresetet is benyújtottak.