József, Bánk
-6 °C
0 °C

Olcsóbbak lehetnek világmárkák

2006.01.31. 08:21
Lassan az olcsóbb, nyugati árszínonalra sülyedhet a Magyarországon kapható nemzetközi ruházati márkák ára: eddig ugyanis az alacsonyabb eladások miatt magasabb árat szabtak a kizárólagos importőröknek.
Az áfacsökkentés jó lehetőség arra, hogy a világmárkák hazai, kizárólagos képviselői a nemzetközi cégekkel újratárgyalják a magyarországi árképzést - hangoztatja Berendi András, a Roland Divatház Rt. vezérigazgatója, aki 2006-ra a Boss és a Max Mara márkáknál érzékelhető árcsökkentést tudott elérni. A cégvezető szerint ehhez jó alapot adott, hogy a csatlakozással megnyílt uniós piacokon már középtávon is egységes árképzésre kell felkészülni. A jövőben így - megfelelő érvelés mellett - a piac kisebb felvevőképessége miatt eddig hátrányba került magyar kereskedők is a nyugaton megszokott, az itteninél alacsonyabb árakon juthatnak a világmárkákhoz.

A Tommy Hilfigernél már tavaly hozzájárultak a versenyképesebb árak kialakításához, 2006-ra pedig a Boss és Max Mara tulajdonosai is áldásukat adták a magyar piacon végrehajtott ármérséklésre. Elfogadták ugyanis azt az érvelést, hogy a nyugati piaccal megegyező árszínvonal kialakítása növelheti a magyarországi eladásokat. A három világmárka termékei így ez évben már Magyarországon is a Bécsben megszokott áron, vagyis a korábbinál közel húsz százalékkal olcsóbban vásárolhatók meg.

A kiegyenlítődés része, hogy az EU-csatlakozással megszűnt a külföldön vásárolt termékek után járó áfa-visszatérítés lehetősége. Berendi András meggyőződése, hogy a hazai kereskedelem szereplői a forgalomnövekedésben bízva érvényesítik az áfa-csökkentést a végfelhasználói árakban. Az idei optimista várakozásokat alátámasztja, hogy tavaly már megállt a minőségi termékeket kínáló üzletek forgalmának visszaesése.

A kedvező tendencia hatására a társaság a saját márkás konfekciókat árusító Roland-szaküzletekben is megjelent a Tommy Hilfiger-termékekkel, miközben a Bosst és a Max Marát továbbra is a Budapest belvárosában tavalyelőtt nyitott, nagy alapterületű áruházában kínálja.