Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kevesebb ruhát vettünk, de drágábban

2007.05.24. 12:30
Polóból és bodyból vásárol a legtöbbet a magyar, a ruhák negyedék távol-keleti boltokból. Darabra még kevesebbet is vásároltunk, mégis többet költöttünk, ebben szerepe lehet annak is, hogy kevesebbet vásárolunk utcai árusoknál.

A GfK Hungária legfrissebb FashionScope Jelentése szerint tavaly a teljes ruházati piac mennyiségben 3 százalékkal csökkent, értékben azonban ugyanekkora mértékben növekedett az előző évhez viszonyítva - tehát a kisebb megvásárolt árumennyiséggel nagyobb költés párosult.

Utcáról a plázába

Az értékesítésben résztvevő csatornákat vizsgálva kismértékű elmozdulás tapasztalható a ruházati szaküzletek és áruházak irányába, míg ezzel ellentétes mozgásként csökkent az utcai árusok részesedése. A távol-keleti - így kínai, illetve koreai - üzletek részesedése a háztartások által vásárolt ruházati termékmennyiséget tekintve továbbra is közel negyedét teszi ki a piacnak. A csatorna piaci súlyának az elmúlt három évben megfigyelhető növekvő tendenciája 2006-ban megtorpant - mennyiségi piaci részesedésük 2003-ban 10 százalék volt, 2005-ben pedig elérte és 2006-ban is megtartotta a 23 százalékot.


Forrás: GfK Hungária, FashionScope 2006

A felsőruházati termékek piaca a vásárolt mennyiséget tekintve stabil, ám értékben 2006-ban az azt megelőző évhez viszonyítva mintegy 4 százalékkal nőtt.

Polót, nadrágot a kínai piacokon

A megvásárolt áruk mennyiségét tekintve a piac legnagyobb, közel egyharmadát lefedő szegmensét (31 százalék) a pólók és bodyk kategóriája képezi. A felsőruházati piac stabilitásához legnagyobb mértékben e kategória járult hozzá, melynek termékeiből a fogyasztók 2005-höz képest 4,3 százalékkal többet vásároltak.

Érdekes tény, hogy a magyarok közel minden negyedik (23 százalék) pólót és body-t utcai árusoknál, minden ötödik darabot (21 százalék) pedig távol-keleti üzletekben vásárolják. Ennek oka részben e termékek árfekvésében keresendő, hiszen e csatornákban az árucikkekhez a piaci átlagár (1281 forint) alatt lehet hozzájutni.

A felsőruházati piacon a vásárolt mennyiség alapján második legnagyobb, az elköltött összegek alapján viszont vezető szegmensét a nadrágok képezik. A háztartások által 2006-ban vásárolt nadrágok mennyisége 2,8 százalékkal ugyan csökkent, ám a szegmens így is meg tudta őrizni a mennyiségi felsőruházati kategórián belüli 27 százalékos értékbeli részesedését.

A vizsgálatok eredményei szerint a háztartások által beszerzett nadrágok közel harmada (27 százaléka) távol-keleti boltokból származik, mely csatornát további 22 százalékos piaci súllyal az utcai árusok követik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!