Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Készítsen saját költségvetést!

2004.11.08. 15:47
Kapcsolódók (1)
Saját költségvetés elkészítésére buzdít egy, a kormányzat által indított internetes oldal. A "játékosok" havi 84 469 forint elosztására tehetnek a kormány által tervezettől eltérő javaslatot.
"Jövőre 84 469 forintot költ az állam havonta állampolgáronként. Ossza el másként a rendelkezésünkre álló pénzt, készítsen saját költségvetést!" - olvasható a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készült internetes oldalon .

A jövőre elosztható összeg 10 ezer milliárd forint. "Ha a jövő évi költségvetésben szereplő pénzt igazságosan elosztanánk, akkor mindenkire egymillió forint jutna. 2005-ben tehát egymillió forintunkkal gazdálkodik az állam, ez havonta 84 469 forintot jelent állampolgáronként." - derül ki az internetes oldalon.

Szabad kezet kap

A játékosok tíz területen tehetnek javaslatot a Pénzügyminisztérium által tervezett előirányzatoktól eltérő állami finanszírozásra. (A tíz terület közt szerepelnek az állami, a védelmi, az egészségügyi, a szociális kiadások, valamint a nyugdíj, az infrastrukturális, kulturális összegek.)

Minden játékos szabadon módosíthatja az egyes tételekre fordítandó összegeket. Megváltoztathatja az egyes fejezetek főösszegét és az alfejezetek összegét is. Ha például a játékos növeli az oktatásra fordítandó pénzt, a program arányosan növeli a különböző alfejezetek (felsőoktatás, középiskolák) költségeit is. Ugyanakkor módosíthatja kizárólag az egyes alfejezeteket is (például növelheti a középiskolák költségvetését, de csökkentheti az általános iskolákét).

A játékos figyelemmel kísérheti, hány forinttal tért el a rendelkezésre álló keretösszegtől. Ezt növelni nem lehet, azaz senki nem lépheti túl a havi 84 469 forintos keretet.

A kész költségvetés kinyomtatható és elmenthető. Az elmentett költségvetéseket a rendszer tárolja, és - mint írják - ezek alapján készíti el az Adófizetők Költségvetési Javaslatát.