Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Bezárja bonyhádi gyárát a Salamander

2003.01.10. 13:01
Bezárja bonyhádi gyárát a cipőiről híres német Salamander konszern, a márkakollekcióval foglalkozó műszaki fejlesztési részleget viszont a cég kornwestheimi központjából áthelyezi Martfűre, másik magyarországi üzemébe - közölte pénteken az MTI-vel Tanja Schmitzer, a Salamander sajtóilletékese.
A Salamander bonyhádi gyárbezárásának részleteiről a jövő hét közepén születik döntés, de biztos, hogy az őszi-téli cipőkollekciók előállítására már nem kerül sor - közölte Lencz György, a Salamander tulajdonában lévő Sabona Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Bonyhádon. Lencz elmondta: a Sabona Cipőipari és Kereskedelmi Kft. 860 dolgozója maradhat állás nélkül.

Brebán Valéria, a Tolna Megyei Munkaügyi Központ igazgatója arról szólt, hogy megpróbálnak megoldást találni a kialakult helyzetre, de ez nagyon nehéz feladat, mivel Bonyhádon és környékén jelenleg 1.178 munkanélkülire mindössze 40 betöltetlen álláshely jut.

Kilencszáz állás külföldön, négyszáz Németországban

Schmitzer a felügyelőbizottság jóváhagyásával megszületett döntéseket ismertetve elmondta, hogy az elkövetkezendő hónapokban körülbelül 900 munkahely szűnik meg külföldön és több mint 400 Németországban. A vinningeni és a schrozbergi gyártóhelyet áthelyezik külföldre. A szóvivő "az eddigi termelési kapacitások erőteljes csökkentéséről" beszélt. Egy korábbi statisztika szerint a Salamander a cipőágazatban, a kiskereskedelmi értékesítést is beleszámítva, több mint ötezer embert foglalkoztat.

Cipő helyett parkolóház

A 117 éves múltra visszatekintő, cipőkészítésre alakult, de ma már forgalmának legnagyobb részét parkolóházak üzemeltetéséből szerző Salamander tulajdonosa az Energie Baden-Württemberg (EnBW) energiaszolgáltató. A veszteséges cipőágazat néhány éve szorult háttérbe, amikor a cég az ipari szolgáltatások felé vett irányt, felvásárolva például a parkolóházak üzemeltetésével foglalkozó Apcoa Parking AG-t.

A 2001-es évet 1,3 milliárd forgalomból 52 millió euró nyereséggel záró Salamander forgalmának körülbelül 35 százaléka származott cipőipari tevékenységből a közelmúltban. A cipőágazat ráfizetéses, a forgalom több egymást követő évben is csökkent.

A húszas évek óta

A Salamander cég a magyar piacon már az 1920-as évek végén jelen volt, de üzleteit a második világháború után államosították, és termékeit 1989-től forgalmazta újra. Az egykori Tisza cipőgyár martfűi gyáregységét a német anyacég 1998-ban vette meg (Saltis Cipőipari és Kereskedelmi Kft.), a bonyhádi cipőipari szövetkezet helyén létrehozott Sabona Cipőipari és Kereskedelmi Kft. szintén a kilencvenes évek végén került a német cég tulajdonába.