Gerzson
-3 °C
2 °C

Cipőt kapnak az elbocsátott bonyhádi Salamander-dolgozók

2003.03.17. 12:45
Megkezdődött a leépítés a Salamander tulajdonában lévő bonyhádi Sabona Kft.-nél, ahol hétfőn a cipőipari cég 560 dolgozója kapja meg a felmondását - közölte Szőke István, a Tolna Megyei Munkaügyi Központ igazgató-helyettese az MTI-vel. Elmondta: az alkalmazottak elbocsátása a jogszabályok betartásával történik; hétfőtől felmondási idejüket töltik, a végkielégítés mellett egyéb juttatásokat, étkezési hozzájárulást, és egyebek között egy pár cipőt is kapnak.
A dolgozók többsége április végén, míg a régebbi alkalmazottak június végén, július elején távoznak a vállalattól. Szőke István hangsúlyozta, hogy a gyár az előzetes hírekkel ellentétben nem zár be teljesen, Botond nevű részlegében 330 dolgozóval tovább folyik a munka. A részleg már kapott megrendelést téli cipők készítésére, így működése egyelőre biztosítva van.

Háromszázan kértek segítséget

Az igazgató-helyettes emlékeztetett rá, hogy a Salamander konszern vezetői a cipőágazatban tavaly keletkezett veszteségeik miatt január közepén határozták el: két németországi gyáruk mellett leállítják a termelést a bonyhádi Sabona Kft.-nél is. Közölte: a munkaügyi központ, a cég vezetői, valamint az önkormányzat célja, hogy egyetlen volt cipőgyári munkás se maradjon állás nélkül. Beszámolt arról, hogy a központ a leépítésre vonatkozó bejelentést követően felállította a munkába helyezést elősegítő bizottságot, valamint információs irodát is működtet a társaságnál a dolgozók elhelyezése érdekében.

A bizottsághoz és az irodához összesen mintegy 300-an fordultak segítségért, nekik személyre szabottan próbálnak állást találni. Az igények felmérése alapján a Sabona Kft. mintegy 200 volt dolgozóját foglalkoztatnák a Bonyhádon és környékén működő könnyűipari vállalkozások, közülük 50-60 jól képzett szakember már kedden munkába állhat.

Újraindítják?

Az MTI úgy értesült, hogy a Sabona Kft. menedzsmentje Németországban tárgyalásokat folytat a gyár újraindításáról. A magyar vezetők azt tervezik, nagyobb megrendelés esetén 1 hónapon belül 50 dolgozóval megkezdhetik a termelést. Erre lehetőséget nyújt az a megállapodás, miszerint a Salamander Bonyhádon hagyja gépeinek nagy részét abban a reményben, hogy a jelenlegi menedzsment részvételével olyan magyar vállalat alakul, amely képes újraindítani a cipőgyártást. A Sabona Kft. 2001-ben és 2002-ben 1 millió 170 ezer pár cipőt gyártott, 2,3 milliárd forint forgalmat bonyolított le.