Leépít Dorogon a Sanyo

2006.02.08. 15:07
A Flextronics csaknem ezer munkahely megszüntetését jelentő nyíregyházi gyárbezárása után egy nappal a Sanyo csökkenti magyarországi gyártási kapacitását. A Kínába telepített akkumulátor-gyártó üzemegysége bezárása miatt csaknem kétszáz állás kerül veszélybe.
Kínába telepíti egyik részlegét a dorogi Sanyo - közölte szerdán a gyár személyzeti vezetője. Kalocsai Péter elmondta, a lítium-ion akkumulátorok gyártását Dorogon tovább nem tudják nyereségesen végezni. A gépsor Kínába való áttelepítése 181 ember munkahelyét érinti.

Új állás vagy plusz egyhavi pénz

Azoknak, akik eddig az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemegységben dolgoztak, a gyár más területén kínálnak munkát. Eddig azonban csak kétharmadukkal sikerült megegyezni. Az új beosztást elutasító dolgozóknak a szakszervezet javaslatára egyhavi többletjuttatással szűnik meg a munkaviszonya.

A szakszervezet arra alapozta kérését, hogy az új beosztásban monoton és nagy kézügyességet igénylő munkára akartak alkalmazni olyan munkatársakat, akik korábban gépbeállító-ellenőrző munkakörben, kötetlenebb körülmények között dolgoztak - mondta el a szakszervezet vezetője, Markuj Zsófia. A szeptemberben alakult szakszervezetnek jelenleg 85 tagja van, ez volt az első érdekképviseleti tevékenységük.

A munkaerő helyzetről a személyzeti vezető elmondta, a Sanyo-ban az összeszerelő gépsorok mellett jelenleg betöltetlen állások vannak és a gyár jelentős növekedés előtt áll. Szeptembertől tervezik az épületklímák gyártását, 2007-től pedig a napelem gyártás megkettőzését tervezik a dorogi gyárban. Az újratölthető elemeket gyártó üzem jelenleg összesen 1250 főt foglalkoztat, akiknek közel fele szlovák állampolgár.

A Sanyo Hungary Kft. 2000-ben kezdte meg a mobiltelefon akkumulátorok összeszerelését a Dorogi Ipari Parkban, majd egy év múlva beindította a lítium-ion cellák gyártását. A vállalat honlapjának adatai szerint a 36 millió eurós alaptőkével létrehozott cég 2004-ig 85 millió eurós befektetést végzett. Értékesítési forgalma az alapítás évében 30 millió euró volt, majd 2003-ban elérte a 285 millió eurót.<>

Minden napra egy bezárás

A Sanyo szerdai bejelentését egy nappal előzte meg a Flextronics, amely kedden jelentette be, hogy Nyíregyházán működő gyárából 950 embert bocsát el. A nyíregyházi gyár a termelés szezonalitásával indokolta lépést, hozzátéve: ha új megrendelések érkeznek a nyíregyházi gyárhoz, akkor ennek megfelelően kevesebb embert küldenek el.