Viola
-5 °C
-2 °C

Két hónapos mélyponton a forint

2007.05.30. 17:00
251-es euróárnál a forint távolról sem mondható ugyan gyengének, szerdán mégis két hónapos mélypontot jelentett ez a szint a kereskedésben. A tőzsde 0,2 százalék minusszal fejezte be a napot, a szakértő szerint a korábbi jelentések ellenére a kínai tőzsde komoly esése nem játszik direkt szerepet.

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon szerdán; a sanghaji tőzsde hatszázalékos zuhanásának hatását a feltörekvő piaci valuták is megérezték. Az eurót fél négy körül 251,30/40 forinton jegyezték a keddi 249,50/60 forint után – jelentette az MTI. A tőzsde a napközbeni, elsősorban a Mol és az OTP gyengélkedése miatti egy százalék közeli mínuszból kikeveredve végül mindössze 45 pontos eséssel, 0,2 százalékos minuszban zárt, noha reggel többen is azt várták, a sanghaji tőzsde tegnapi zuhanása lefelé húzza a magyar indexet.

Nincs direkt, csak pszichés hatás

A sanghaji tőzsde zárt, külföldiek lényegében nem kereskedhetnek, azaz a befektetők ottani kitettsége nagyon alacsony – hangsúlyozta az Index kérdésére Móró Tamás, a Concorde szakértője. Ez azt jelenti, hogy az ottani esésnek nem kell hogy hatása legyen a világ tőzsdéire. Ha mégis ezt tapasztaljuk, az nem direkt összefüggésnek, hanem pszichés mellékhatásnak tekinthető - emelte ki az elemző. Aki szerint az ugyanakkor még kérdéses, ha Sanghajban folytatódik folytatódik az esés, akkor annak lesz-e hatása az európai börzékre.

Ugyanez igaz a forint vonatkozásában is. Móró Tamás szerint az elmúlt napokban tapasztalt gyengülés inkább annak köszönhető, hogy az amerikai és az európai kötvényhozamok emelkedtek, a magas magyar jegybanki kamatból származó előnyünk olvad. Ugyanakkor ez egy olyan időszakban történik, amikor a forint fundamentumai - azaz a magyar makrogazdasági helyzet - egyre jobbak, így komoly veszély nem fenyeget. A szakértő szerint további kisebb gyengülés elképzelhető, akár 255-ig is elmehet a kurzus.

De mi történt Kínában?

A sanghaji részvénypiac ma hajnalban 7 százalékot esett, ilyen mértékű korrekciót már 3 hónapja nem lehetett látni a kínai piacon. Miután a kormány megtriplázta a tőzsdei forgalom után felszámolt adót, úgy tűnik, a helyi piacon a befektetők pánikszerű profitrealizálásba kezdtek – írta elemzésében a Concorde. Az intézkedést a kínai kormány azért hozta, hogy lehűtse az egyre inkább kaszinóra emlékeztető börzét, ami az utóbbi időszakban naponta már 300 ezer új befektetőt csalogatott a piacra. A sanghaji piac piaci kapitalizációja ugyanis több mint a duplájára, 2,47 billió dollárra emelkedett az idei évben és a brókercégeknél megnyitott számlák összesen már elérik a 100 milliót. Csak az idei évben 22 millió értékpapírszámlát nyitottak meg Kínában, négyszer többet, mint 2006-ban. Tavaly az év elején a forgalom még csak napi 1,5 milliárd dollár volt, a mai 30 milliárdos forgalom pedig dollárban számolva már vetekszik a NYSE forgalmával.

2005-ben a kínai kormány a szóban forgó adót pontosan azért csökkentette 0,2 százalékról 0,1 százalékra, hogy élénkítse a tőzsdei befektetéseket. Ez sikerült is, hiszen ezen időszak alatt a sanghaji részvényindex több, mint 250 százalékkal emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!