Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Sanomáé lett a Láng Holding

2006.03.16. 08:18
Többségi részt vásárolt a Sanoma a Nemzeti Tankönyvkiadót és a Perfektet birtokló Láng Holdingban. A finn csoport további terjeszkedést tervez az európai piacon, jelenleg cseh, román és orosz leányvállalatok alapításán dolgozik.

A finn Sanoma-csoporthoz tartozó SanomaWSOY Education többségi, 75 százalék mínusz egy szavazatos részesedést vásárolt a Láng Kiadó és Holding Zrt.-ben. A pakettből 45,04 százalék a Royalton Capital Investors pénzügyi befektető tulajdonában volt, amely így teljesen kiszállt a Lángból, míg a fennmaradó részt magyar magánszemélyek adták el a Sanomának.

A negyede magyar

A társaság 25 százalék plusz egy szavazatos része továbbra is magyar magánszemélyek tulajdonában van, ami Doffek Tamás megbízott vezérigazgató szerint elegendő ahhoz, hogy a társaság a korábbi oktatói-kiadói tevékenységének megfelelő stratégia megtartásával megőrizhesse, illetve erősíthesse itthoni piacvezető pozícióját.

A Láng a 70,35 százalékban tulajdonolt Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t és a 100 százalékban birtokolt Perfekt Zrt.-t foglalja magába, ezek tavalyi együttes, konszolidált árbevétele 7,7-7,8 milliárd forint (27,5 millió euró) volt, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi teljesítményt. Az öt üzletágat működtető, húsz európai országban tevékenykedő SanomaWSOY tavaly 2,66 milliárd euró árbevételt és 301,3 millió euró üzemi nyereséget ért el.

Oktatói kiadó akar lenni

A finn tulajdonú cég ezzel a kontinens meghatározó oktatói-kiadói csoportja, amely célul tűzte ki, hogy a kelet-közép-európai régió legjelentősebb oktatói és tankönyvkiadói vállalatává váljon - jelentette ki Jacques Eijkens, a cégcsoport vezérigazgatója. A jelenleg holland, finn, belga, lengyel és immár magyar érdekeltséggel rendelkező SanomaWSOY Csehországban, Romániában és Oroszországban folytat tárgyalásokat ottani leányvállalat létrehozásáról.

A Lángban szerzett többségi tulajdon révén a SanomaWSOY egyrészt más országokban is hasznosíthatja a Perfekt eddig felhalmozott képzési-oktatási üzletágának tapasztalatait, másrészt itthon meghonosíthatja a digitális oktatási rendszereket, ami a Nemzeti Tankönyvkiadó fejlesztési céljai közé tartozik - tette hozzá Eijkens. Az új tulajdonosi kör hosszú távú stratégiai együttműködésben érdekelt a kisebbségi tulajdonosokkal, ennek részeként Doffek nemcsak a Láng megbízott vezérigazgatója, hanem a SanomaWSOY vezető testületének is tagja lett. A Perfektet továbbra is Szepessy Hajnalka, a Nemzeti Tankönyvkiadót pedig Jókai István irányítja.