Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Informatikai cégek kartellezését vizsgálja a versenyhivatal

2004.11.05. 08:15
Versenyfelügyeleti eljárást kezdett az IBM, az SAP Hungary Kft. és az ISH Kft. kartellgyanús összejátszása miatt a Gazdasági Versenyhivatal. Házkutatást is tartottak a cégeknél, és iratokat, elektronikus adathordozókat foglaltak le. Az Index úgy tudja, hogy felsőoktatási intézmények közbeszerzési pályázataival függ össze az eljárás, a három cég idén négy egyetem informatikai rendszereinek szállítását nyerte el, több mint hatmilliárd forint értékben.
Rajtaütésszerű akciót tartott a GVH kartellcsoportja a múlt héten három informatikai cég székhelyén - tudta meg az Index. Az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary és a ISH (International System House) Kft. irodáiban tartott házkutatás során iratokat és számítógépes adathordozókat foglaltak le. A GVH sajtószóvivője az Index megkeresésére nem cáfolta az eljárás tényét, ugyanakkor részletek közlésétől elzárkózott. Az Index információi szerint az eljárást öt hazai egyetem gazdasági információs rendszerekre kiírt pályázatai miatt indították, melyeken a cégek több konkurens piaci szereplő szerint is egymással egyeztetve léptek fel, és a négy eddig lezárt tender mindegyikét megnyerték.

Nem csak egymással egyeztettek?

A cégek képviselői a pályázatok kiírása előtt részt vettek egy, az oktatási tárca által szervezett, "a felsőoktatási gazdálkodási feladatokat támogató információrendszerek bevezetésével kapcsolatban" tartott háttéregyeztetésen is. Egy, az Index birtokába került emlékeztető szerint a megbeszélésen részt vett a minisztérium részéről többek között Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár, az informatikai főosztály munkatársa, illetve Gábor András informatikai főtanácsadó, az egyetemek közül az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Egyetem, illetve a SOTE illetékese. A versenyszférát az a három cég képviselte, amelyek ellen most kartell gyanúja miatt vizsgálódik a GHV. Az OM más piaci szereplők részvételével nem szervezett hasonló megbeszélést.

A megbeszélésen az egyetemek képviselői lényegében szándéknyilatkozatot tettek, hogy a megjelent cégek termékeit választják. Édes István a debreceni egyetem képviseletében kijelentette "intézményében bevezették a MEDSOL alkalmazást (az ISH Kft. terméke - a szerk.), és akár pilothelyszínként is vállalná az SAP bevezetését". Juhászné Huszty Katalin, a SOTE gazdasági vezetője azt közölte: "intézménye stratégiai döntést hozott az SAP, mint ERP rendszer és a MEdsol, mint klinikai rendszer bevezetéséről. Ferenczi József, a Pécsi Tudományegyetem képviselője ugyancsak arról beszélt, hogy döntöttek a rendszer bevezetéséről, és "2005-től élesben kívánják tesztelni az SAP-t".

Az OM támogatja az összefogást

Gábor András ugyanakkor az emlékeztető szerint a megbeszélésén kijelentette: "ha a megbeszélésen résztvevő, ugyanazon SAP- illetve klinikai rendszer bevezetése iránt érdeklődő intézmények lehetségesnek látják az együttműködést, és hajlandóak az összefogásra, az OM támogatni fogja kezdeményezésüket".

Az oktatási tárca sajtóosztálya érdeklődésünkre nem cáfolta a megbeszélés tényét. Ugyanakkor az egyeztetést teljesen szokványosnak minősítette. A sajtóosztály szerint a fent idézet kijelentések nem értelmezhetőek úgy, hogy az egyetemek előre nyilatkoztak volna arról, mely cégekre számítanak a rendszerek bevezetés kapcsán.

Mindenhol ugyanazok nyertek

Az öt egyetem mindegyike az idei első félévben írt ki pályázatot. A három cég a tenderek mindegyikén részt vett valamilyen formában: bár előfordult az is, hogy az IBM és az ISH egymás ellen indult. A négy lezárt, összeségében több mint hatmilliárd forint értékű megbízást jelentő pályázaton (ELTE, Szeged, Debrecen, Pécs) az ISH nyert, ám a cég Pécsett és Szegeden is vállalta az IBM és az SAP alvállalkozóként történő bevonását.

Az ELTE tenderének eredményét az egyik ajánlattevő, az Oracle megtámadta, és a közbeszerzési bizottság döntése nyomán az ELTE új eredményt hirdetett: a győztes a KPMG lett, ám információink szerint alvállalkozóként e projektben is jelen lesz az IBM és az ISH.

Az IBM, az SAP és az ISH az Index megkeresésére a versenyhivatali vizsgálat tényét megerősítve csak annyit közölt, együttműködnek a hatósággal az eljárás során, de egyebet nem kívánnak hozzáfűzni az ügyhöz.

Szegeden el se indultak az SAP konkurensei

Az Index úgy tudja, a gazdasági informatikai rendszerek piacán résztvevő cégek már korábban felfigyeltek a lehetséges összefonódásra, egyes vállalkozások pedig az OM-ben tartott megbeszélés tényéről is értesültek. Információink szerint részben ennek köszönhető, hogy több vállalkozás a tenderektől való távolmaradás mellett döntött, Szegeden például csak az IBM és az ISH adott be ajánlatott. A három cég jelenlegi sikerei több piaci szereplő szerint egy lépést jelenhetnek a felsőoktatás egészének bevételére, így az elnyert tenderek értéke túlmutat az együttesen képviselt több mint hatmilliárd forinton is.

Mi az SAP?
A német központú SAP AG-t 1972-ben alapította az IBM öt korábbi munkatársa. Mára a vállalat a világ harmadik legnagyobb független szoftverszállítójává fejlődött, éves forgalma 7 milliárd euró (2003). Az SAP feladatra szabott vállalatirányítási rendszert ígér megrendelőinek, a név az elmúlt években szinte fogalommá vált. A rendszert az üzleti élet csaknem egészében használják, segítségével nyomon követhető valamennyi munkafolyamat, vagy például az ügyfelekkel való kapcsolattartás is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!