Benedek
-5 °C
5 °C

Kabinetkormányzást szeretne a kormánybiztos

2006.03.18. 13:29
Az igazgatási rendszer átalakításával kell kezdeni a nagy állami rendszerek reformját Sárközy Tamás szerint. A közigazgatási reform kidolgozásáért felelős kormánybiztos szerint a mostani 14-ről 10 körülire kellene csökkenteni a minisztériumok számát és át kellene térni a kabinetkormányzásra. A Fidesz vasárnap nyilvánosságra kerülő programjában is ilyen elképzelések szerepelnek.
Hatékonyabban és olcsóbban működő, az európai uniós feltételekhez jobban alkalmazkodó közigazgatási rendszer megteremtését szorgalmazza Sárközy Tamás. A közigazgatási reform kidolgozásáért felelős kormánybiztos az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának rendezvényén - a korábban a miniszterelnök környezetéből a lapunk birtokába került tervezetekhez hasonlóan - azt mondta: négy kabinet alá szervezve 10-12 minisztériumnak kellene működnie a jövőben.

A kormánybiztos úgy tudja, a Fidesz vasárnap nyilvánosságra kerülő programja is hasonló, általa elvben támogathatónak mondott terveket tartalmaz. Sárközy nemzetbiztonsági, gazdasági, társadalompolitikai és vidékfejlesztési kabinetek szerint szervezné a központi igazgatást, és a növelné a kabinetek döntéshozó szerepét. A kormánynak csak akkor kellene döntenie, ha a kabineten belül nem születik megállapodás.

Állami vagyonregiszter kellene

Jelentősen átalakítaná a gazdaságirányítást Sárközy: új államháztartási törvényt és új költségvetési tervezést, valamint egy egységes államkincstár létrehozását sürgeti. Az egységes kincstárnak állami vagyonregisztert kellene készíteni, hogy látni lehessen: hány állami szerv van, és mekkora az állami vagyon mértéke, mondta a kormánybiztos. Az összes fejlesztési forrást - az uniós pénzeket, a hazai fejlesztési célú kiadásokat és alapokat - egy fejlesztési minisztériumban vonnák össze, ide tartoznának az informatikai és foglalkoztatáspolitikai ügyek is, míg a gazdasági infrastruktúrát egy külön minisztérium felügyelné.

A kormánybiztos elképzelései szerint a mostani 60 helyett elég lenne 25 országos hatáskörű szerv, abszurdnak nevezte például, hogy 7 energiaügyi hatóság, köztük két bányászati van az országban. Jelentősen karcsúsítaná a háttérintézményi hálózatot is, kirívó példaként említette, hogy van olyan megye, ahol az agrártárcának kilenc területi szerve működik. Sárközy szerint területi kormányhivatalokat kellene létre hozni az egyes ágazati intézmények helyett.

A kormányzati reform célja a hatékonyabban és olcsóbban működő kisebb, nem hatósági, hanem szolgáltató állam megteremtése - mondta a kormánybiztos. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem leépítést, hanem átépítést, így egyebek mellett új szervezeti formák létrehozását is jelenti. Így független szabályozó hatósággá kellene alakítani egyebek mellett a versenyhivatalt és a fogyasztóvédelmet, míg az ITD Hungaryt és a turizmusmarketingért felelős társaságot nem céges formában, hanem kormányügynökségként működnének a jövőben.