Benedek
-5 °C
5 °C

Kínai tévégyár települ Sárvárra

2004.04.22. 08:23
A kínai Hisense Co. Limited színes televíziók gyártásába kezd Magyarországon. Az elsősorban európai uniós piacokra szánt készülékek a Flextronics International Kft. sárvári üzemében készülnek majd.
Színes televíziók magyarországi gyártásáról kötött megállapodást a Flextronics International Kft. és a kínai Hisense Co. Limited - erősítette meg a Világgazdaság értesülését Devecz Miklós, a Flextronics stratégiai fejlesztések és kormányzati kapcsolatok igazgatója. A termelést a Flextronics sárvári üzemében indítják majd be, a gyártósort Kínából szállítják Magyarországra. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a termelésbővítéssel párhuzamosan szükség lesz-e újabb alkalmazottak felvételére - válaszolta Devecz.

A két cég számít a magyar beszállítók közreműködésére, a sárvári üzemben hazai alkatrészeket is beépítenek majd. Még ebben az évben mintegy 150-200 ezer darab színes televíziót készítenek a sárvári üzemben, melyeket főként az Európai Unióban fognak értékesíteni - közölte Pekingben Walter Wu, a Hisense magyarországi tevékenységének vezetője. Várhatóan a következő évben már duplájára nő ez a szám, de a termelés volumene az európai vevői igények függvényében változhat - tette hozzá a kínai cég munkatársa.

Jön a Siemens is?

A két cég között létrejött megállapodás értelmében a hagyományos, képcsöves készülékek mellett folyadékkristályos (LCD) és projektoros televíziókat is gyártanak majd Magyarországon. Ezzel párhuzamosan a Flextronix portfóliójának más irányú bővítése is elképzelhető. Mint ismeretes, a német Siemens a közelmúltban jelentette be, hogy takarékossági okok miatt egyes gyártókapacitásokat elvisznek Németországból, és az egyik potenciális célpont Magyarország. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a német vállalatóriás saját üzemet épít-e hazánkban, vagy esetleg bérmunkát vesz igénybe. Amennyiben a második megoldás mellett döntenek, az egyik lehetséges partner éppen a Flextronics lenne. Ráadásul az elektronikai berendezéseket gyártó zalaegerszegi üzemében készítik a Siemens több mobiltelefon-modelljét.

A szingapúri székhelyű cégcsoport világszerte 70 ezer főt foglalkoztat, 2001-2002-es pénzügyi évében 13,1 milliárd dollár árbevételt könyvelhetett el. A társaság több mint tíz éve van jelen Magyarországon. Négy üzemben összesen 10 ezer alkalmazottal nyomtatott áramkörű alaplapokat, nyomtatókat, mobiltelefonokat és más híradás-technikai készüléket, műanyag alkatrészeket gyártanak.