Gusztáv
3 °C
7 °C

A SATeLIT új szponzort keres, és bízik a fennmaradásban

2002.04.11. 16:26
A SATeLIT televízió vezetése bízik abban, hogy egy héten belül sikerül lezárni a Siemens Rt.-vel fennálló vitát, s meggyőződésük szerint a csatorna tovább működhet - nyilatkozta Farkas Imre elnök-vezérigazgató. A társaság vezetőjét annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a SATeLIT-tel az elmúlt évre szponzorációs szerződést kötő Siemens a nap folyamán nyilvánosságra hozta: felmondta a megállapodást.
Farkas Imre elmondta, vitatják a szerződésbontás jogszerűségét, mivel szerintük ezt a lépést azonnali hatállyal nem tehette volna meg partnerük. Hozzátette, az utóbbi hetekben "valamilyen szinten közeledtek az álláspontok" a felek között.

Harmadára csökkentet létszám

Közlése szerint már tárgyalnak számba jöhető új támogatókkal, de még legalább egy hónapba telik, hogy megállapodjanak valamelyikükkel; addig a csatorna drasztikusan csökkentett, a korábbi százötvenes létszám alig harmadát kitevő stábbal dolgozik.

Demonstráció

A SATeLIT televízió munkatársai csütörtökön demonstrációt tartottak a Siemens Rt. budapesti székházánál, hogy mielőbb hozzájuthassanak ez évi bérükhöz. Mint a szervezők az MTI-nek elmondták, a 2000 őszén indult csatorna és a Siemens közötti szerződést ez év elején 2002-re is meghosszabbították, ám az abban kikötött támogatás január óta nem érkezett meg a televízióhoz. Emiatt a SATeLIT vezetése nem fizet bért a televízió másfélszáz munkatársának.

A Siemens Rt. közleménye
A SATeLIT TV néhány héttel ezelőtt különböző médiumokban arról tájékoztatta a közvéleményt, valamint a belső és külső műsorkészítőit, hogy működése veszélybe került. Ennek okát a Siemensre kívánta hárítani. A Siemens akkor elzárkózott a közvélemény kommentálásától, mert üzleti ügyek tisztázására ezt nem tartja megfelelő módszernek. Jelen közlemény célja a közvélemény tájékoztatása.

Bejelentjük, hogy a 2000 decemberében kelt megállapodásunkat március végével felmondtuk. Jelenlegi tárgyalásaink az eddigi tevékenység pénzügyi lezárásáról folynak.

A SATeLIT TV vezetésétől tegnap, 2002. április 10-én délután kaptuk meg a 2001. évről a végelszámoláshoz szükséges igazolásokat. Hasonlóképpen igaz ez a 2002. év első negyedévére is. Előzetes vizsgálataink szerint a SATeLIT TV-vel szemben semmiféle tartozásunk sincs, ezzel szemben vannak követeléseink. Mindezek pontosításának, tisztázásának feltétele, hogy a SATeLIT TV-vel tegnap megkezdett elszámolás lezáruljon.

A Siemens a nyilvánosság előtt vállalja, hogy a végelszámolás során esetleg mutatkozó tartozását haladéktalanul kifizeti, és ugyanezt várja el a SATeLIT TV vezetésétől is. Ugyanúgy, mint 150 évet meghaladó működése során bármikor, sikeres, tisztességes eszközökkel nagy megbecsülést kivívott vállalatként a jogos követeléseket mindenkor kielégítjük. A Siemens és a SATeLIT TV között fennálló tartozások és követelések összegét, különösen, hogy azok most még csak nem is pontosíthatóak, üzleti titokként kezeljük és nem kívánjuk nyilvánosságra hozni.

Budapest, 2002. április 11.

Siemens Nemzeti Vállalat

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!