Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az egyházakat sem kímélik a cégregiszteres csalók

2003.01.22. 11:58
Jó néhány magyar vállalkozót megkörnyékeztek azok a faxon, levélben és interneten nyomuló csalók, akik kérdőívnek álcázott szerződést íratnak alá a gyanútlan áldozattal. Az Index talált olyant is, aki megunva az évek óta érkező agresszív leveleket és telefonokat, hajlandó volt kifizetni 500 svájci frankot. Kedvencünk az az eset, amikor egy egyházközséget akartak rávenni, hirdesse magát egy cégregiszterben.
Magyarul beszélő munkatársat is alkalmazott a svájci Ovag nevű cég, amely több csaló társaság - például a European City Guide (ECG) nevű regiszter kiadója - partnereként próbált meg pénzt kisajtolni a megvezetett kis- és középvállalkozókból. Erről több megtévesztett vagy csak megkörnyékezett kis cég munkatársai számoltak be az Indexnek.

Nem tudod, mit írsz alá

Mint megírtuk, ennek az internetes és offline csalási sémának az a lényege, hogy egy kérdőívnek álcázott lapon adatokat kérnek a becserkészett személy vállalkozásáról, azzal kecsegtetve, hogy egy szakmai regiszterben fog megjelenni. Az apró betűs, olvashatatlan, homályosan megfogalmazott részben ugyanakkor egy olyan szerződés van elrejtve, amely szerint az aláíró megjelenést vásárol az illető kiadványban, az ECG esetében például 787 euróért, ráadásul a kontraktus a "guide" minden újabb számának piacra kerülésekor automatikusan megújul.

Kinek a pap

A barcelonai székhelyű ECG meglepő helyeken is felbukkan. Egy olvasónk apósát is megkeresték például levélben, jóllehet az illető görög katolikus lelkipásztor. A leleményes vej megnézte az ECG honlapját, ahol meglepve tapasztalta, hogy "ugyan van 4 vagy 5 lelkészi hivatal a listán, de korántsem az összes, mintegy 3500, ha csak a katolikusokat számolom. Ez gyanússá vált és azt tanácsoltam, hogy ne küldje vissza ezt a nyomtatványt." Ami azonban végképp komolytalanná tette az egészet olvasónk szemében, az az, hogy a görög katolikus egyházközség a cég/vállalkozás kategóriába tartozott, amelynek profilja "a hívők hitéletének Javítása". "Ezt valószínűleg senki olyan nem olvasta Barcelonában, aki egy kicsit is értett volna magyarul" - jegyezte meg olvasónk.

Mindenhol ott az Ovag

Találtunk egy olyan kamu céget, amely sikerrel járt: a Tour & Travel Guide-ról egy magyar károsult számolt be az Indexnek. Ők az ECG-féle sémát kopírozták le, olyannyira, hogy szintén a svájci Ovag behajtó céget bérelték fel. (Sok internetes fórumon kering az a tudomásunk szerint meg nem erősített feltételezés, hogy ezek a vállalkozások esetleg egyetlen kézben vannak.)

Magyarul beszélnek

Az esetéről nyilatkozó férfi egy fogadóban dolgozott, amikor óvatlanul visszaküldte a kérdőívet. Ezek után körülbelül két éven keresztül bombázták levelekkel, amelyekre általában válaszolt, jóllehet a követeléseket konzekvensen elutasította. A panzió tulajdonosa végül megijedt a perrel való fenyegetésektől, és közölte olvasónkkal, hogy ha tényleg tárgyalásra kerül a sor, minden költséget "rányom". Olvasónk később - amikor már telefonon is zaklatta őket egy magyarul beszélő Ovagos - belement abba, hogy kifizet 500 svájci frankot, amit decemberben meg is tett.

Jogi úton is megy

Beszéltünk olyan hazai céggel is, amelyet szintén hosszan zaklattak, ám ügyvédjük segítségével végül lerázták a követelőzőket, azok ugyanis elkövették azt a hibát, hogy nem küldték el a szerződés minden oldalát, így az - az ügyvéd elmondása szerint - nem minősült érvényesnek.

A külföldi protest-weboldalak mind leírják, hogy aki nem veszíti el a higgadtságát, az nem bukhat a dolgon, mert bírósági szakaszig nem is szoktak eljutni ezek az ügyek.

Az Index csalási alosztálya folytatja a magánnyomozást, hiszen egyes névtelenségbe burkolózó források szerint akadnak olyan hazai vállalkozó, akik nem szégyellték lemásolni a bevált nyugati példát.