Alfréd
-2 °C
2 °C

Sok cég jönne Magyarországra

2004.11.19. 08:00
A régió nagy cégeinek többsége 2006-ra jelen akar lenni Magyarországon, csakhogy a terjeszkedés a legtöbb esetben pusztán nagyobb értékesítést és nem hazai termelést jelent. Így egyre többen fontolgatják a vevőszolgálatok keletebbre telepítését is.
Régiónk tíz országának a legtöbb nagy cége Magyarországon kíván terjeszkedni - derült a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cég 154, kelet- és közép-európai nagyvállalatot felölelő felméréséből. A Wirtschaftsblatt szerint csak ritkán van szó a termelés áthelyezéséről: a legtöbb érintett értékesítési célpontnak tekinti a térséget, s átlagosan évi 9,1 százalékos bevételnövekedést várnak.

Új piac

Az osztrák cégek 42 százaléka például csupán új piacot lát régiónkban, egyharmaduk olcsóbb termelési lehetőséget, míg minden negyedik vállalat egyszerre gyártana és értékesítene is itt. Ráadásul a következő esztendőkre a régióban legnagyobb - évi 9,4 százalékos - forgalombővülést remélő osztrák társaságok 67 százaléka nyereségének megugrását pusztán a volumen emelésétől reméli, s csak 33 százalékuk ígéri hatékonyságának javítását is.

A terjeszkedni vágyó "sógorok" 52 százaléka önállóan próbál szerencsét, 27 százalékuk valamilyen szerződéses együttműködést választana, s csak 21 százalékuk vásárolna meg már működő céget.

A leginkább az osztrák cégek hódítanának: 2006-ra átlagosan a régió tíz országában vetnék meg lábukat, s - szerényebb növekedést várva - ugyanez a célja az átlagos szlovák nagyvállalatnak is. A horvátok nyolc, a bolgárok hét országba érnének el két esztendő alatt, miközben a lengyel és a magyar cégek alig mutattak terjeszkedési érdeklődést. A bővítések iránya is eltér: míg a szlovákok főként Ausztriát vennék célba, a horvátokat és bolgárokat Szerbia-Montenegró vonzza.

Alacsony bérek

Egy másik, a WestLB által készített - 28 tőzsdei vállalat megkérdezésére épülő - vizsgálat azt mutatta, hogy Európa keletibb része és Kelet-Ázsia a legvonzóbb kitelepülési célpont a német cégek számára. A Reuters szerint Kína és India mellett elsősorban Orosz-, Cseh-, Lengyel- és Magyarország kedvelt, főként az alacsony bérek és a szerény adóztatás miatt.

Ugyanakkor legtöbbször nem az alacsonyabb előállítási költség a fő indoka a német tevékenység keletebbre telepítésének. A cégek sokkal inkább a nyugatinál jóval nagyobb növekedést ígérő piacok jobb kiépítésének és könnyebb ellátásának reményében akarnak közvetlenül is jelen lenni egy-egy országban. Így manapság már nem csupán az alacsony szaktudást igénylő munkafázisokat, hanem az értékesítést és az ügyfélszolgálatot is keletebbre viszik.

A cégek többsége úgy nyilatkozott, hogy ezt a tendenciát még az sem fordítaná meg, ha a most napirenden lévő német reformokat egy csapásra végrehajtanák. Ehelyett a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével, az adóterhek csökkentésével az anyaországi innovációt kellene ösztönözni.