Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Sosem volt ilyen drága az arany

2005.11.24. 08:55
Az államok felhalmoznak, a kitermelés pedig csökken, így soha nem látott magasságokba emelkedett az arany ára. Londonban évtizedes rekordok dőltek meg.

A pénteki, csaknem 18 éves csúcsot követően hétfőn ismét a legmagasabb szintre emelkedett Londonban az arany ára, miután a piaci jelentések szerint a kereslet élénkül, a kínálat pedig csökken. Több központi bank növelheti tartalékait: az orosz jegybank beharangozta, hogy az aranykészletek arányát öt százalékról tízre növelnék.

Visszaesés a kitermelésben

A megrendelések növekedésével kecsegtet az Egyesült Államok határidős árutőzsde-bizottsága (CFTC) is, arról számolva be, hogy az árfolyam-fedezeti alapok és más nagy spekulánsok a november 15-én zárult héten 6575-tel, 129 686-ra emelték nettó hosszpozícióik számát.

Az eladóknak jó hír még, hogy a felhasználásból 73 százalékkal részesedő ékszerészek és a befektetők a harmadik negyedévben az egy évvel korábbiról 7,6 százalékkal, 12,5 milliárd dollárra növelték megrendeléseiket, a második félévben pedig az ékszerészek az ázsiai esküvői idénnyel, illetve az év végi ünnepségekkel összefüggésben nagyobb keresletet támasztanak a sárga nemesfém iránt.

A világon a legnagyobb termelő Dél-afrikai Köztársaság pedig hétfőn azt közölte: a harmadik negyedévben a munkahelyek megszüntetése és bányabezárások miatt 15,4 százalékkal, 2,33 millió unciára csökkent a kitermelés, ami az elmúlt tíz évben az egyik legnagyobb mértékű visszaesés.

Fentiek alapján az aranyjegyzések növekedtek, a fejleményekről tudósító Bloombergnek nyilatkozó 28 kereskedő, befektető és elemző közül pedig tizenhatan az irányzat alapján megkockáztatták azt a feltevést is, hogy az arany 1987 óta először eljuthat az 500 dolláros unciánkénti szintig is.

Itthon rekord

Takács József, a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetsége elnöke, a Victoria Ékszer társtulajdonosa már korábban többször, a nyáron és ősszel is felhívta a figyelmet az 500 dolláros esetleges év végi árszintre. Most azt mondja, hogy a pénteki, 488 dolláros unciánkénti árat alapul véve már csaknem 3300 forint volt egy gramm arany ára, hétfőn pedig már több mint 3300.

A sokéves átlag 2600 forint, az év eleji ár pedig még 2540 forint volt – utóbbihoz képest az áremelkedés több mint 30 százalék. Ilyen drága még soha nem volt az arany Magyarországon, és ez az irányzat a szakember szerint jó két-három hétig még eltarthat a tapasztalatok szerint.

Hozzátette: a gyenge dollár és a magas aranyár általában „kiegyenlíti egymást”, most azonban erősödött a dollár is. Az egyelőre kérdés, hogy a magasabb árszint Magyarországon mennyire tartható.