Gyurcsány elsősegélyt nyújt

2006.06.12. 09:43
Elsősegélynek nevezte az idei évre elhatározott költségvetési lépéseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a hétfői Financial Timesnak azt mondta, hogy egyszerű kiadáscsökkentés helyett a rendszer egészének reformjáról van szó.

A kormányfő a londoni üzleti napilapnak adott interjúban kijelentette: az adóemelések rövid távú intézkedések, amelyeket további fontos döntések követnek. "Az idei lépéseket elsősegélynek nevezném ... nemcsak a költségeket csökkentjük, de átépítjük magát a rendszert" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

A Financial Times szerint Gyurcsány Ferenc hosszú távú tervei között van a magánszektor szerepének növelése és a társfinanszírozás bevezetése az egészségügyben, az állami oktatásügy átszervezése keretében a tanárok létszámának csökkentése, valamint a települési önkormányzatok konszolidációja. A lap megjegyzi, hogy ez az ötödik olyan év, amelyben Magyarország nem teljesíti a költségvetési célt, és szembe kell néznie azzal a kilátással, hogy a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hitelminősítők rontják szuverén adósi besorolását.

A kormányfő tudja, hogyan kell

Gyurcsány Ferenc az interjúban kijelentette: tudja, hogy helyre kell állítani az állami költségvetés tervezésének hitelességét, és azt is tudja, hogy öt év után a hitelesség új bizonyítékaival is elő kell állni.

A lap szerint a jövő évre kitűzött 5 százalék körüli és a 2008-as tervben szereplő 3 százalék körüli költségvetési hiánnyal Magyarország irányt venne az euró 2011-es meghonosítása felé, ami egy évi késedelem a céldátumhoz képest. A programot a Financial Times szerint vegyes véleményekkel fogadták az elemzők, akik semleges piaci reakciót várnak. Néhányan aggályosnak tartják a tervezet erőteljes függését a magasabb adóktól, ami szerintük nem ösztönzi a befektetéseket és az állásteremtést.

A lap idézi Németh Dávidot, az ING Bank magyarországi elemzőjét, aki azt mondta, nem hiszi, hogy az ilyen magas adóráta tartható hosszú távon, mert ez "tényleg rossz a gazdaságnak".

Az MSZP visszahőkölt?

Jóllehet Gyurcsány Ferenc meggyőzte a megfigyelőket arról, hogy elkötelezettje a reformoknak, vannak kétségek aziránt, hogy ezeket végre is tudja-e hajtani, áll a Financial Timesban. A lap szerint a kabinet várhatóan jóváhagyja a programot, a kormányfőnek azonban egyezségre kell jutnia a Fidesszel a helyi önkormányzatok átalakításában, mivel ez kétharmados támogatást igényel a parlamentben.

A takarékossági csomag erőteljes ellenállásba ütközhet az MSZP-ben is; magyarországi sajtójelentések szerint a párt máris "visszahőkölt" a lefaragások némelyike ügyében, írta a Financial Times.

Gyurcsány Ferenc szerint azonban az MSZP "hozni fogja a reformokat", és ő abban is bízik, hogy sikerül a közvélemény támogatását is megnyernie a fájdalmas intézkedéseknek. "Ha valaki vezető, és nem csak köztisztviselő, és ha megvan a kellő bátorsága ahhoz, hogy megmutassa, hol és hogyan kell előrelépni, át tudja alakítani az emberek hozzáállását" - fogalmazott a kormányfő.  • Hírek
  • Személyi kölcsön