Benedek
-5 °C
5 °C

Sok a gazda, kevés a pénz

2005.03.04. 08:26
A visegrádi országok közül Magyarországot kivéve mindenhol kilencven százalék felett állnak a kifizetések. Itthon a sok igénylő és a kevés ügyintéző jelent problémát – írta meg a Világgazdaság.
Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is az agrártermelőknek járó támogatások közel száz százalékát kifizették már, míg Magyarországon ez az arány alig 46 százalékos – írta meg a Világgazdaság.

Jól állnak

A magyar agrártárca szerint Pozsony például azért ár ilyen jól a kifizetésekkel, mert nem végzett alapos ellenőrzést, amiért a későbbiekben Brüsszeltől még komoly büntetésre számíthat Szlovákia. Ugyanakkor a pozsonyi mezőgazdasági minisztérium tagadta, hogy nem voltak alaposak.

Komoly különbség van ugyanakkor a benyújtott igények számával: míg északi szomszédunknál 18 ezer, Csehországban 12 ezer igény érkezett be, addig Magyarországon 210 ezre nyújtottak be kérelmet a támogatásra.

A különbség abból adódik – mondta el a Világgazdaságnak Nyújtó Ferenc, az FVM helyettes államtitkára – hogy az említett két országban nagyrészt megőrizték a korábbi nagyüzemi struktúrát.

Kevés ügyintéző

Ugyanakkor Lengyelországban 1,6 millió jogosultnak kellett a támogatást kifizetni, akiknek a kilencven százaléka már meg is kapta az igényelt 5,3 milliárd zlotyit (328 milliárd forintot).

Lengyelország azért áll ilyen jól, mert 16 ezer ügyintéző foglalkozik az ügyekkel, így egy ügyintézőre száz gazda jut, míg Magyarországon ez az arány egy a háromszázhoz. Itthon eddig 82-84 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki a minisztérium, ez a szám naponta két-hárommilliárd forinttal nő.