Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Több millióba kerülhet a síbaleset

2005.01.03. 07:49
Bár a külföldi gyógykezelés rendkívül drága, a síelni indulók között még mindig jelentős számban akadnak olyanok, akik egyszerűen elfeledkeznek biztosítást kötni, vagy úgy gondolják, egy-két napos kiruccanás esetén nem érheti őket különösebb baj. A költségek azonban adott esetben milliós nagyságrendre is rúghatnak. Az utasbiztosítást kötőket januártól a piaci szereplők többségénél a tavalyinál magasabb díjak fogadják.
A külföldre utazók mintegy 30-50 százaléka vesz igénybe valamilyen utasbiztosítást, arra vonatkozóan azonban nincs pontos adat, hogy a síelni indulók milyen arányban esnek ebbe a kategóriába - mondta Horváth Péter, a QBE Atlasz Biztosító igazgatója. Még mindig számottevő az a szegmens, amely nem tartozik ebbe a körbe. Sokan úgy érvelnek, egy-két napos kiruccanás esetén nem érheti nagy baj őket, de naivitás ezt gondolni, hiszen nem csak egy hét alatt lehet megsérülni, a költségek pedig adott esetben milliós nagyságrendűre is rúghatnak. A téli szezonban az utasbiztosítást váltók 30-40 százaléka síelni indul, és Darvas Gábor, a Groupama Biztosító utasbiztosító üzletágát fedő EuroMondial Kft. ügyvezető igazgatója becslése szerint ez a síelők többségét lefedheti.

A leggyakoribb síbalesetnek a ficam, illetve a törés számít, amelyek 2-300 ezer forintos orvosi kezelést vonnak maguk után. Ausztriában, Francia-, illetve Olaszországban egy egyszerű orvosi ellátás 150-300 eurót tesz ki, míg a napi kórházi költség 500 eurótól indul. Ha a műtétet is beleszámoljuk, úgy 5-10 ezer euró a kiadás, arról nem is beszélve, hogy egy helikopteres mentés vagy speciális keresés, holttestszállítás már tízmillió forintos nagyságrendű.

Más árak, más szolgáltatások

Ma már a pénzintézetek a bankkártyák nagy részéhez külön díj nélkül is adnak bizonyos biztosítást, illetve lehetővé teszik, hogy ilyet vásárolhasson az ügyfél. A kiutazás előtt azonban nem árt érdeklődni, hogy melyik kártyához jár automatikusan utasbiztosítás, és az milyen szolgáltatásokra jogosít. A legolcsóbb utasbiztosítási módozatok ugyanis egy súlyosabb sérülés esetén nem nyújtanak megfelelő fedezetet, főként, hogy az esetek többségében a károsult a sípályák közelében lévő magánkórházaknál köt ki, ahol az ellátás is drágább. Talán ennek is köszönhető - véli Horváth Péter -, hogy az elmúlt években nagyobb forgalom érzékelhető a drágább termékek terén, hiszen a piaci szereplők biztosításainak magasabb kategóriája már korlátlan mértékben vállalja a fedezetet. Nem elsősorban az utazás jellegétől, mint inkább a célországtól függ az, hogy valaki az olcsóbb és szűkebb szolgáltatási körű, vagy a magasabb árú, de szélesebb körű és nagyobb értékű szolgáltatásokat kínáló terméket választja - összegezték a tapasztalatokat az Allianz Hungária Biztosítónál. Ausztria, Francia-, Olaszország és részben még Szlovénia esetében is inkább a Global Premium II-t kötik inkább a síelők - amely többet, nagyobb értékben nyújtó termék, melyben a kapcsolódó segítségnyújtási szolgáltatások köre is bővebb -, míg a kelet-közép-európai (volt szocialista) országokba utazók a Global II-t.

A biztosítóknál a síelést a snowboarddal együtt tartalmazza a normál biztosítás, a síversenyt, illetve az edzést azonban a többség kizáró tényezőként kezeli. Aki netán síversenyre készülne, annak általában pótdíjjal kell számolnia: a Magyar Posta Biztosító 50, az OTP-Garancia százszázalékos többletdíjat számol fel a kiegészítő versenysport-biztosításukra. Fontos az is, hogy a síelő a helyi biztonsági szabályokat betartsa, hiszen azon túlmenően, hogy a kijelölt pálya elhagyása tragédiába torkollhat, a biztosító nem is térít - mondta Molnár László, az Európai Utazási Biztosító (EUB) igazgatója.

A külföldre utazónak érdemes mérlegelnie, hogy sportfelszerelésre is kiterjed-e az utasbiztosítás. Amennyiben a síruha és a síléc baleset következtében megrongálódik, úgy a QBE - módozatonként függően - 50-100 ezer forintig térít. A lopás azonban a sportfelszerelésre nem terjed ki. Az Euromondialnál a lopásból a legolcsóbb módozatnál kizárják a sporteszközöket, míg a középsőnél 20, a legdrágábbnál 30 ezer forintig térít a biztosító tételenként, s a sporteszköz sérülésére is hasonló összeghatárok vonatkoznak. Az EUB a Nívó, Top, Top Extra termékeihez a Sport Extra kiegészítést is felajánlja, amelynek keretében a poggyászbiztosítási összeghatár 50 százalékáig (40-125 ezer forintig) a sportfelszerelésekre vonatkozóan is kockázatot visel azok eltulajdonítása vagy személyi sérüléshez kapcsolódó megrongálódása esetén. A Credit Suisse-nél a személyi sérülés keretében fedezik a síruhában bekövetkezett "károkat", míg a síléc esetleges ellopása (zárt helyről), személyi sérüléssel együtt járó törése esetén is térít. Az Allianz Hungária a síruha után fizet, ha a biztosított balesete miatt sérült meg (ehhez igazolnia kell, hogy orvosi ellátásra került sor). A síléc után a szabályok szerint akkor térít, ha eltörik, és ez a biztosított maradandó egészségkárosodásához vezető balesetben történik meg. Az OTP-Garanciánál a pogygyászbiztosításuk kiterjed a balesetben megrongálódott ruházatra, de a sporteszközök nem tartoznak a biztosított tárgyak körébe.