Emma
9 °C
26 °C

Magyarországon is nyomoznak a Siemens-ügyben

2006.11.20. 19:57
Magyarországot is elérte a Siemens-ügy: hétfőn a rendőrség közölte, hogy egy magánszemély feljelentése nyomán szeptember óta nyomoz a rendőrség zsarolás megalapozott gyanújával. A tv2 információi szerint az egykori Satellite Tv tulajdonosa jelentette fel a Siemenst itthon, illetve két honvédségi alkalmazott megvesztegetése miatt is nyomoznak a hatóságok Magyarországon. Németországban és Ausztriában már százmillió eurónyi Siemens-pénz sorsát vizsgálják.
Magyarországon is nyomoznak a Siemens-ügyben, ezt egy magánszemély feljelentése nyomán a XIV. kerületi rendőrkapitányság indította egyelőre ismeretlen tettes ellen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Unger Pál elmondta: a XIV-XVI. kerületi ügyészség határozata alapján a XIV. kerületi rendőrség még szeptember 8-án rendelt el nyomozást.

Zsarolást gyanítanak

A tv2-nek nyilatkozott Farkas Imre, az egykori Satellit Tv (rész)tulajdonosa, aki maga jelentette fel a Siemenst. A tv2 szerint 1,5 milliárdos ügyről van szó. A Siemens ennyivel támogatta volna a Satellit-et, de az összeg felét cserébe visszakérte volna. A Siemens egy 200 milliós ingatlan felett szerzett rendelkezési jogot, s ezzel próbálta meg állítólag zsarolni, illetve zsarolja most is a médium egykori tulajdonosát. A TV2 úgy tudja, a rendőrség kedden kihallgatja az egykori tévétulajdonost.

A rendőrség szerint az eljárást zsarolás megalapozott gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatják. Jelenleg a tanúk meghallgatása, adatgyűjtés folyik - a BRFK szerint. Pénteken az Index kérdésére a Siemens magyarországi vállalatánál még azt mondták: az ügynek nincs magyarországi vonatkozása.

Egy nyertes laktanyatender, eljárás a honvédfségi dolgozók ellen

A tv2 úgy tudja, hogy a honvédség két alkalmazottja ellen is eljárás indult. Ők információkat adtak a Siemensnek egy laktanyatender ügyében, és ezt a tendert a cég végül meg is nyerte. A gyanú szerint honvédségi alkalmazottak pénzt (több millió forintot) és mobiltelefonokat kaptak cserébe a segítségért. Az eljárást az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja.

A Siemens magyar leányvállalatának szóvivője az Indexnek elmondta: a cég a médiából értesült az eljárások híréről, egyik ügyről sem kapott még a Siemens hivatalos értesítést.

Ugyanazon a napon a német sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy az energetikai ágazatnál is vizsgálat kezdődött, mivel az a gyanú, hogy a Siemens kenőpénzeknek köszönhetően komoly kelet-európai erőmű-beruházási megbízásokhoz jutott. Bár az erről beszámoló Süddeutsche Zeitung nem nevesítette Magyarországot, tény: tavaly ősszel a Siemens volt az első, erőműépítésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese (a beruházás értéke mintegy tízmilliárd forint). Úgy tudjuk azonban, hogy a csaknem két hónapja folyó magyarországi nyomozás nem energetikai szálon indult.

100 millió euró folyt át Ausztrián

Közben Németországban és immár Ausztriában is tovább gyűrűzik a Siemens megvesztegetési botránya. A német ügyészség a hírek szerint a múlt héten átvizsgálta a legfelsőbb cégvezetés, így mások mellett Klaus Kleinfeld vezérigazgató irodáját is. Német lapjelentések szerint a kilencvenes években - innsbrucki és salzburgi számlákon keresztül - mintegy 100 millió eurónyi Siemens-pénz áramlott keresztül Ausztrián.

Ezek a pénzek gyaníthatóan nem a Siemens osztrák leánycégétől, hanem a német anyavállalattól eredtek, és nem is maradtak Ausztriában, hanem tovább vándoroltak. A számlákhoz a cég egy akkori vezetőjének volt hozzáférése, aki a múlt hét óta már vizsgálati fogságban van. Ugyanakkor a konszern jelenlegi vezetése nem tartozik a gyanúsítottak közé, a jelenlegi vezérigazgatót is tanúként hallgatják ki. A vizsgálat főként 2002 környékére összpontosul, amikor Kleinfeld még a Siemens amerikai cégénél dolgozott.

Eddig 12 gyanúsított

A konszern tizenkét alkalmazottját gyanúsítják súlyos pénzügyi visszaélésekkel - közölte pénteken a müncheni főügyészség szóvivője. Megerősítette, hogy a német cég egy korábbi vezetőjét és négy jelenleg is aktív alkalmazottját már előző nap őrizetbe vették, míg a gyanúsítottak közül heten szabadlábon vannak.

Európa és Németország egyik legtekintélyesebb vegyes ipari, illetve elektronikai - Magyarországgal is szoros üzleti kapcsolatban álló, egyebek között a Combino villamosokat szállító - cégének alkalmazottait hűtlen kezeléssel gyanúsítják, kereken húszmillió euró értékben.

Razzia

A müncheni székhelyű cég több helyi irodájában, sőt Bajorország más városaiban is - ahol a Siemens ugyancsak irodákkal, illetve telephelyekkel rendelkezik - szerdán kezdődött a nagyszabású hatósági razzia, amelyben több mint kétszáz rendőr, továbbá adóhatósági és ügyészségi képviselő vett részt. Az irodákon kívül a vállalat több magas rangú munkatársának magánlakását is átkutatták.

Ügyészségi források szerint a gyanúsítottak jelentős összegeket használtak arra, hogy potenciális megrendelőknek megvesztegetési pénzeket fizessenek ki. Az átutalásokat részben külföldi, egyebek között svájci bankokon keresztül bonyolították. A szóban forgó ügyletek között szerepelt állítólag a kenőpénzek kifizetése annak érdekében, hogy a Siemens különböző megrendeléseket nyerjen el az athéni nyári olimpiai játékok infrastruktúrájának kiépítésével kapcsolatban.