Dezső
15 °C
28 °C

Milliárdos zsarolással vádolják a magyarországi Siemenst

2006.11.23. 00:06
Nemcsak a németországi Siemens vezérkarának feje főhet mostanában: a botrányok a magyar céget sem kímélik. Zsarolás alapos gyanúja miatt nyomozás indult, és polgári per is folyik három éve a Satelit TV-vel felmondott szponzori szerződés miatt. Egy pert már megnyert a minden vádat elutasító Siemens a volt tévétulajdonos ellen. Egy másik, laktanya-felújítási ügyben viszont a Pest Megyei Főügyészség már vádat emelt vesztegetés miatt mások mellett egy Siemens-alkalmazott ellen.

A Satelit TV 2002 őszétől nem sugározza adásait, a társaságot működtető cég felszámolása 2003 elején kezdődött, ám a tévé egykori szponzorálása miatt még mindig áll a bál a volt tulajdonos, Farkas Imre és a felszámoló, valamint az egykori főszponzor Siemens között. Az igazi harc csak idén nyáron kezdődött, amikor Farkas Imre úgy döntött: zsarolás miatt feljelenti a Siemens Rt.-t.

Magánkölcsön kényszerből

A történet azzal kezdődött, hogy a Siemens Rt. 2000-ben egy plusz két évre meghosszabbítható szerződést kötött a Farkas tulajdonában álló, a Satelit TV-t működtető TVEgy Rt.-vel. A Siemens vezetői a szerződés fejében azt kérték Farkastól, hogy időnként "magánkölcsönökkel" segítse ki őket, ilyen formában ő 2001-ben összesen 720 millió forintot fizetett vissza a cégnek.

A Siemens 2002-ben előbb tagadta, hogy meghosszabbították volna a szponzori szerződést, majd azt 2002 márciusának végén felmondta a cég jó hírének megsértésére hivatkozva, de az első negyedévre járó 425 millió forintot sem fizette ki. Farkas elbeszélése szerint augusztusig tárgyaltak arról, milyen feltételekkel lehet még újra megegyezni, akkorra derült ki, hogy az együttműködést nem tudják folytatni, később azonban az elszámolásról sem tudtak megállapodni.

Követelésvásárlás bizományosként

A TVEgy Rt. ellen elindult a felszámolás, 2003 januárjában megszületett a jogerős felszámolási végzés. Ekkoriban Farkas szerint a Siemens németországi központjából még azt ígérték neki, hogy egy hónapon belül minden ügyet békésen lezárnak. Ennek első lépéseként egy a Siemenstől független kft. megvásárolta azt a követelést, amely miatt már végrehajtás alá került Farkas egy jelzáloggal terhelt, nagy értékű ingatlana - mondja az egykori tévétulajdonos. Az ingatlan sorsa azóta is rendezetlen, bár Farkas szerint az egyeztetéseken erről is többször tárgyaltak.

Kétmilliárdos tartozás

2003 óta hiába egyeztetett Farkas és a Siemens számos alkalommal, nem sikerült megállapodni a tartozások sorsáról. Azt Farkas elismeri ugyan, hogy ő - vagyis a cége - is tartozott a Siemens egy leányvállalatának, másrészt azt mondja, a Siemens is tartozott neki. Magánemberként 620 millió forintot, cégtulajdonosként az állítólag elszenvedett, egymilliárd forintnyi veszteségeinek megtérítését követeli.

A két tételről idén nyár elején ügyvédjével fizetési felszólítást küldetett a Siemens Rt.-nek. Állítja: az erre küldött válaszlevélben a Siemens úgy reagált, mintha sosem lett volna szó egyezkedésről, mintha el sem ismerték volna, hogy bármennyivel is tartoznak. Ekkor Farkas feljelentette a céget, szeptember óta már zsarolás alapos gyanújával folyik az eljárás.

Leköti vagy lekötheti?

Közben viszont, még 2003-ban a Satelit TV - vagyis a TVEgy Rt. - felszámolója polgári peres eljárást indított a Siemens ellen, amelyben beavatkozóként Farkas Imre szintén érintett. Abban a perben első lépésként azt a 425 millió forintot és kamatait követelik, amelyet a Siemens a 2002-es első negyedévben, a felperesek szerint még élő szerződés időszakában nem fizetett meg.

A bíróság szakértői véleményt kért a szerződés értelmezésére. A vita Farkas szerint arról szól: a Siemens a szerződés értelmében leköti vagy lekötheti-e a Satelit TV reklámidejének meghatározott százalékát a szerződés érvényességi idejében? A szakértői vélemény elkészültével akár még idén megszülethet az ügyben az első fokú bírósági ítélet.

A polgári peres eljárás elvesztése, valamint Farkas Imre követelésének teljesítése esetén a Siemens Rt.-nek kamatok nélkül nagyjából 2,5 milliárd forintot, kamatokkal együtt több mint hárommilliárdot kellene megfizetnie.

A Siemens elutasítja a vádakat

Szerda délután közleményben reagált a Siemens Rt. a Farkas Imre által lapunknak - és részben más médiumoknak - elmondottakra. A cég szerint ők nem zsarolták, nem csapták be és semmilyen más módon nem hozták hátrányos helyzetbe sem a Satelit TV-t, sem Farkas Imrét. "Ezek teljesen alaptalan vádak" - fogalmazott Farkas Szilvia, a Siemens Rt. kommunikációs igazgatója.

"A vállalat határozottan cáfolja az üzletember által a médiában felhozott vádakat" - olvasható a közleményben, amely szerint ha a nyomozó hatóság megkeresi, a Siemens minden együttműködésre kész annak érdekében, hogy a valós tényekre minél hamarabb fény derüljön.

Egy pert már nyertek

A cég közleményében emlékeztet arra is: a Siemens 2005-ben már pert nyert Farkas Imre ellen. A Fővárosi Bíróság akkor elutasította a tulajdonos véleményét, miszerint "a Siemens Zrt. bármilyen formában hátrányt okozott volna a csatornának, vagy hozzájárult volna annak gazdasági csődjéhez".

Nyomozás egy vesztegetési ügyben

A Siemensszel az elmúlt években Magyarországon már több büntetőügyet hozott kapcsolatba a sajtó. Ezek közül csak az egyik a Satelit TV esete, a másik egy hajléktalanok cégeinek folyósított milliárdos nagyságrendű pénzátutalás-sorozat, ahol ismeretlen tettes, tehát nem konkrétan a Siemens ellen folyik nyomozás. Egy harmadik esetben viszont a Siemens egyik munkatársa ellen is vádat emelt a Pest Megyei Főügyészség, bár az illetékes hangsúlyozta: a vesztegetési ügyben a Siemens-vezető magánemberként vett részt.

Ebben az ügyben az eljárás még 2004-ben kezdődött. A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálatai szerint a honvédelmi tárca két hivatalnoka bizalmas információkkal segítette a Siemens egy vezető beosztású munkatársát, így a német cég adhatta be a legjobb pályázatot a milliárdos nagyságrendű laktanya-modernizációs programra. A Siemens 2003-tól kezdődően tíznél több vidéki laktanya modernizálásában vett részt. A két honvédségi dolgozó mobiltelefonokat, háztartási gépeket és pénzt is kaphatott a cégtől. A Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanúja miatt indított eljárást a laktanyaügyben.

Ügyészségi vád egy Siemens-alkalmazott ellen

A Pest Megyei Főügyészségtől az Index megtudta: költségvetési szerv dolgozója által fontos ügyben üzletszerűen és kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat öt ember ellen a Pest Megyei Bíróságon. Köztük van a két honvédségi dolgozó, a Siemens egyik akkor vezető beosztású munkatársa, valamint két vállalkozó. Utóbbiak az Index információi szerint a cég debreceni alvállalkozói. Az akkor vezető beosztású munkatársról Farkas Szilvia, a Siemens szóvivője az Index kérdésére azt mondta: ő jelenleg is a Siemens alkalmazottja.

A Siemens menedzsere ellen nem mint a cég munkatársa ellen emeltek vádat, hanem magánemberként elkövetett cselekmények miatt - tuduk meg hivatalosan. Az ügyészség szerint más, kisebb súlyú bűncselekmény gyanúja is felmerült, így szerzői jogok megsértése miatt is vádat emeltek. Az ügy tárgyalását még nem tűzték ki a Pest Megyei Bíróságon.