Márk
13 °C
28 °C

A vezérkarig jutott a Siemens-botrány

2006.11.27. 11:28
A Siemens-konszern vesztegetési botránya elérte a cégcsoport legfelső vezetőit. Hétfői német lapértesülések szerint a müncheni főügyészség már Klaus Kleinfeldnek, az igazgatótanács elnökének a kihallgatását tervezi. Az eddigi vizsgálatok alapján 200 millió eurónyi kenőpénzről beszélnek az eredetileg néhány tízmillió eurósnak gondolt vesztegetési ügyben.

Már a Siemens legfelsőbb vezetőségét érinti a másfél hete kirobbant korrupciós botrány. Hétfői lapértesülések szerint a müncheni főügyészség a közeli jövőben arra készül, hogy kihallgassa Klaus Kleinfeldet, az egyik legtekintélyesebb európai, illetve német vegyes ipari és elektronikai cég, a Siemens igazgatótanácsának elnökét, a részvényesek pedig "tetőtől talpig" terjedő átvilágítást követelnek.

Világméretű botrány

A Magyarországgal is szoros üzleti kapcsolatokat ápoló konszern egyik őrizetben lévő alkalmazottja a hét végén azt állította, hogy az elmúlt években kifizetett, tetemes megvesztegetésekről magas beosztású vezetők is tudtak, és többen közülük igyekeztek eltussolni az ügyet. A liberális Süddeutsche Zeitung által idézett alkalmazott a Siemens korrupció elleni részlegének egyes vezetőit említette, akik szavai szerint tudtak a "világméretű korrupcióról".

A botrány ugyanis az elmúlt napokban valóban világméretűvé vált. Információk szerint a konszern alkalmazottai bizonyos megrendelések elnyerése fejében nemcsak európai, hanem afrikai, közép-és dél-amerikai és ázsiai országokba is utaltak csúszópénzeket. A megemlített államok között szerepel egyebek között Nigéria, Egyiptom, Kuvait, Szaúd-Arábia és Indonézia. A szóban forgó megvesztegetések értéke az eddigi összesítések szerint jócskán meghaladja a 200 millió eurót.

Teljes mértékben feltárni

A részvényesek szóvivője hétfőn azt hangsúlyozta, hogy a megvesztegetési ügyeket teljes mértékben fel kell tárni. Michael Kunert szerint, akiről bebizonyosodik, hogy akár a legcsekélyebb tudomása is volt a pénzek törvénytelen kifizetéséről, és azt nem jelentette, annak azonnali hatállyal távoznia kell a Siemenstől.

A müncheni főügyészség állítólag már a közeli napokban ki akarja hallgatni az igazgatótanács elnökét is, hogy megállapítsa, milyen szerepe volt a megvesztegetésekben. A cég eddig azt állította, Klaus Kleinfeld először idén januárban szerzett tudomást az elmúlt években történtekről, és azonnal vizsgálatot rendelt el. Az igazgatótanács levélben fordult az alkalmazottakhoz, fegyelmi, illetve büntetőjogi intézkedésekkel fenyegetve azokat, akik munkájuk során jogellenes cselekedeteket követnek el.