Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Vezérváltás várható a magyar Siemensnél is

2007.04.21. 09:59
A németországi Siemens felügyelőbizottsági elnökének lemondását a cég magyar vállalatának vezérváltása követheti – értesült a Népszabadság. A két ügy nincs egymással szoros összefüggésben, de mindkettő rendőrségi vizsgálatokhoz kötődik.

A Siemens magyarországi vezérét is elsodorhatják a céget érintő botrányok. A Népszabadság úgy tudja, hogy hamarosan távozik a társaság éléről Beke-Martos Gábor elnök-vezérigazgató. A lap szerint a helyére egy szombathelyi elektronikai cég vezetője, Szentkuti László kerül.

A német érdekeltségű cég szóvivője azt mondta, nem tud arról, hogy a jelenlegi elnök-vezérigazgató távozna. Szentkuti László szerint még nincs végleges megoldás, a vezetőváltáshoz közgyűlési döntés kell ugyanis, márpedig a Siemensnél nem volt közgyűlés az elmúlt napokban.

A német érdekeltségű cégnek "otthon" és nálunk is meggyűlt a baja az utóbbi időben a hatóságokkal. Németországban ügyészségi vizsgálat folyik a társaság korrupciógyanús ügyei miatt, a botrány már a politikát is elérte. Angela Merkel kancellár tanácsadója ugyanis az a Heinrich von Prierer, aki a cég felügyelőbizottságának elnöke volt. Pierer – elismerve felelősségét a korrupciós ügyben – csütörtök éjszaka lemondott az fb-elnöki tisztéről.

A vállalat ellen nálunk szintén folyik rendőrségi vizsgálat. A Nemzeti Nyomozó Iroda több eljárást is indított a cég ellen. Az egyik gyanú szerint hajléktalanok bevonásával olyan számlagyárat működtettek, amelyek 1,5 milliárd forintnyi számlát bocsátottak ki valós gazdasági teljesítés és tényleges fizetés nélkül. Vizsgálat folyik arról is, igazak-e azok a gyanúk, miszerint a cég információkat vásárolt a honvédelmi tárca két munkatársától, hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljön a laktanya-felújítási tenderen.

Egy harmadik ügyben a BRFK nyomoz a magyar Siemens ellen. A rendőrök itt sikkasztásra gyanakodnak, miután Farkas Imre, a Siemens által egy időben támogatott, azóta megszűnt SatElit TV volt tulajdonosa azt állítja: 2001-ben azzal a feltétellel kapott 1,351 milliárd forintnyi támogatást, hogy abból 720 milliót visszajuttat a kölcsönadóknak.