Viola
-6 °C
-2 °C

Addig üti Simor...

2007.05.09. 15:35
Kisebb monetáris tanács, kevesebb külső taggal, kevesebb alelnök, megszűnő igazgatóság – egyebek között ezen javaslatokra bólintott rá a kormány Simor András kezdeményezésére a jegybanktörvény tervezett módosításában.

A Pénzügyminisztérium szakértőivel folytatott előzetes konzultációk után ma a kormány elé vitte a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslatát Simor András. Az MNB március elsejével kinevezett elnöke korábban már egy konferencián is jelezte, szükségesnek tartja a szabályozás módosítását, a kezdeményezést szóban már akkor támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc.

A jegybank javaslatai szerint a monetáris tanács létszáma öt-hét főre csökkenne, a módosítás azonban a jelenlegi tagok mandátumát nem érinti. Ez - tekintettel a külső tagok még több éves mandátumára - egyben azt is jelenti, hogy a módosításnak ez a pontja csak 2011-től élhet ténylegesen a gyakorlatban. A javaslat szerint ugyanakkor a jegybanknak a jövőben csak két alelnöke lesz az eddigi legalább három-legfeljebb öt helyett, ők viszont valamennyien tagjai lesznek a tanácsnak.

A javaslat szerint megszűnik az elnök és az alelnökök alkotta igazgatóság, melynek feladatai az elnök kezébe kerülnek. Ugyancsak megszűnik a közgyűlés, a kizárólagos tulajdonos, a magyar állam a jövőben a hatáskörébe tartozó kérdésekben - képviselője, az államháztartásért felelős miniszter, jelenleg a pénzügyminiszter révén - részvényesi határozattal dönt.

A módosításokra kész törvénytervezetet dolgozott ki az MNB, ezt azonban véleményezésre még az Európai Központi Banknak is meg kell küldeni, ezután kerülhet az addig nem nyilvános tervezet az Országgyűlés elé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!