Huba
17 °C
33 °C

Simor: Szerencsénk volt a kritikus időszakban

2007.05.24. 15:14
Az óriási kiigazítással Magyarország elhárította a fiskális válság veszélyét, és lassan visszanyeri a piaci bizalmat a gazdaságpolitika, nyilatkozta Simor András a Financial Timesnak. A jegybank elnöke szerint kérdéses, hogy a kormánynak lesz-e bátorsága a 2010-es választásokig folytatni a fájdalmas reformokat.

Az interjúban Simor azt is elmondta, hogy az országnak óriási szerencséje volt, hogy a kritikus időszakban már EU-tag volt, illetve a piacokon kockázatéhség volt megfigyelhető. Ellenkező esetben sokkal sokkal komolyabb problémák lettek volna - tette hozzá a nemzeti bank első embere.

A jegybankelnök azt is elmondta, hogy az eddig alapvetően bevételnövelésen alapuló kiigazítást reformokkal kell folytatni az egészségügyben, az oktatásban és a közigazgatásban. Ugyanakkor Simor szerint a fő kérdés az, hogy mennyi változtatást képes elviselni a társadalom egy rövid periódus alatt, mielőtt teljesen kifárasztaná őket a sok reform. Az is kérdéses, hogy a kormánynak lesz-e bátorsága a 2010-es választásokig folytatni a fájdalmas reformokat.

Most nincs értelme euróbevezetési céldátumot kitűzni – mondta Simor András. Először a kormányzatnak kell visszanyernie a hitelességet, utána lehet céldátumról gondolkodni. Az MNB vezetője azt is elmondta, hogy a piaci hiteltelenséget nem csak a kormányzati túlköltekezés, hanem a jegybank átpolitizáltsága. Sajnos a jegybank a politikai harc közepén volt nem csak az elmúlt hat évben, hanem 1990 óta folyamatosan.