Olivér
5 °C
8 °C

Simor: Szerencsénk volt a kritikus időszakban

2007.05.24. 15:14
Az óriási kiigazítással Magyarország elhárította a fiskális válság veszélyét, és lassan visszanyeri a piaci bizalmat a gazdaságpolitika, nyilatkozta Simor András a Financial Timesnak. A jegybank elnöke szerint kérdéses, hogy a kormánynak lesz-e bátorsága a 2010-es választásokig folytatni a fájdalmas reformokat.

Az interjúban Simor azt is elmondta, hogy az országnak óriási szerencséje volt, hogy a kritikus időszakban már EU-tag volt, illetve a piacokon kockázatéhség volt megfigyelhető. Ellenkező esetben sokkal sokkal komolyabb problémák lettek volna - tette hozzá a nemzeti bank első embere.

A jegybankelnök azt is elmondta, hogy az eddig alapvetően bevételnövelésen alapuló kiigazítást reformokkal kell folytatni az egészségügyben, az oktatásban és a közigazgatásban. Ugyanakkor Simor szerint a fő kérdés az, hogy mennyi változtatást képes elviselni a társadalom egy rövid periódus alatt, mielőtt teljesen kifárasztaná őket a sok reform. Az is kérdéses, hogy a kormánynak lesz-e bátorsága a 2010-es választásokig folytatni a fájdalmas reformokat.

Most nincs értelme euróbevezetési céldátumot kitűzni – mondta Simor András. Először a kormányzatnak kell visszanyernie a hitelességet, utána lehet céldátumról gondolkodni. Az MNB vezetője azt is elmondta, hogy a piaci hiteltelenséget nem csak a kormányzati túlköltekezés, hanem a jegybank átpolitizáltsága. Sajnos a jegybank a politikai harc közepén volt nem csak az elmúlt hat évben, hanem 1990 óta folyamatosan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?