Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Simort holnap kinevezik jegybankelnöknek

2007.02.28. 14:52
Sólyom László köztársasági elnök elfogadta Gyurcsány Ferenc jegybankelnöki posztra vonatkozó javaslatát. Így a miniszterelnök jelöltje, Simor András előtt az utolsó formális akadály is elhárult, hogy átvegye Járaitól az MNB irányítását.

Az utolsó formális akadály is elhárult a jegybankelnök kinevezése előtt, miután Sólyom László köztársasági elnök elfogadta Simor András jelölését. Simort Andrást, a magyar Deloitte vezetőjét holnap nevezi ki hivatalosan Sólyom László. Simor a március 2-ával távozó Járai Zsigmondot váltja az MNB elnöki székében – írja a Portfolio.

A jelöltet hétfőn hallgatta meg a Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága. A két testület összevont ülésén ellenszavazat nélkül, az ellenzéki képviselők egy részének tartózkodása mellett támogatta Simor jegybankelnökké való kinevezését.

Járai Zsigmond mandátuma március 2-án jár le. A kormányfő szinte az utolsó pillanatig, február 16-ig várt az új jegybankelnök személyének bejelentésével (amit végül Orbán Viktor évértekelő beszédének időpontjára helyezett). A pénzpiacok feszülten várták, végül azonban örömmel fogadták a döntést.

Simor András olyan elnök szeretne lenni, aki nem túl gyakran szólal meg, de mindig, ha erre szükség van. Szerinte az inflációs várakozások befolyásolása a jegybank egyik kiemelkedően fontos monetáris politikai eszköze, mellyel élni is kíván.

Bizottsági meghallgatásán többször is leszögezte, hogy kitart a jegybank elmúlt években folytatott inflációs célkövető politika mellett, árfolyamcélja pedig nincs. A kormánnyal együttműködésre törekszik, de ez sem a függetlenség megkérdőjelezhetőségét, sem pedig azt nem jelenti, hogy ne emelnék fel szavukat, ha a fiskális politika az árstabilitást veszélyezteti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!