Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Simort holnap kinevezik jegybankelnöknek

2007.02.28. 14:52
Sólyom László köztársasági elnök elfogadta Gyurcsány Ferenc jegybankelnöki posztra vonatkozó javaslatát. Így a miniszterelnök jelöltje, Simor András előtt az utolsó formális akadály is elhárult, hogy átvegye Járaitól az MNB irányítását.

Az utolsó formális akadály is elhárult a jegybankelnök kinevezése előtt, miután Sólyom László köztársasági elnök elfogadta Simor András jelölését. Simort Andrást, a magyar Deloitte vezetőjét holnap nevezi ki hivatalosan Sólyom László. Simor a március 2-ával távozó Járai Zsigmondot váltja az MNB elnöki székében – írja a Portfolio.

A jelöltet hétfőn hallgatta meg a Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága. A két testület összevont ülésén ellenszavazat nélkül, az ellenzéki képviselők egy részének tartózkodása mellett támogatta Simor jegybankelnökké való kinevezését.

Járai Zsigmond mandátuma március 2-án jár le. A kormányfő szinte az utolsó pillanatig, február 16-ig várt az új jegybankelnök személyének bejelentésével (amit végül Orbán Viktor évértekelő beszédének időpontjára helyezett). A pénzpiacok feszülten várták, végül azonban örömmel fogadták a döntést.

Simor András olyan elnök szeretne lenni, aki nem túl gyakran szólal meg, de mindig, ha erre szükség van. Szerinte az inflációs várakozások befolyásolása a jegybank egyik kiemelkedően fontos monetáris politikai eszköze, mellyel élni is kíván.

Bizottsági meghallgatásán többször is leszögezte, hogy kitart a jegybank elmúlt években folytatott inflációs célkövető politika mellett, árfolyamcélja pedig nincs. A kormánnyal együttműködésre törekszik, de ez sem a függetlenség megkérdőjelezhetőségét, sem pedig azt nem jelenti, hogy ne emelnék fel szavukat, ha a fiskális politika az árstabilitást veszélyezteti.