Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Kinevezték az új jegybankelnököt

2007.03.01. 16:24
Sólyom László köztársasági elnök március 3-iki hatállyal a jegybank elnökévé nevezte ki Simor Andrást. A Deloitte volt vezére letette a hivatali esküt.

A miniszterelnök előterjesztésére csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök március 3-iki hatállyal a Magyar Nemzeti Bank elnökévé nevezte ki Simor Andrást. A kinevezés hat éves időtartamra szól. A budai Sándor Palotában Simor András letette a hivatali esküt. Az eseményen jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.


Simor András

Simor Andrást február közepén nevezte meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mint az MNB következő elnökét. Járai Zsigmond március 2-án lejáró mandátuma után a volt Deloitte-vezér lesz jegybank a rendszerváltás utáni ötödik elnöke (illetve negyedik, mert Surányi György kétszer is állt az MNB élén).

A jelöltet a költségvetési és a gazdasági bizottság együttes ülésen hallgatta meg hétfőn, Simor András jelölését a képviselők ellenszavazat nélkül, néhány tartózkodással elfogadták. Szerdán aztán Sólyom László köztársasági elnök is elfogadta a jelölést, így az utolsó akadály is elhárult a kinevezés előtt.

Simor András a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Deloitte közép-európai igazgatóságának tagja kinevezését megelőzően. A Budapesti Értéktőzsde elnöke volt 1998 és 2000 között. Előtte nyolc évig, 1989 és 1997 között volt a Creditanstalt Értékpapír Rt. Vezérigazgatója. A cég 1993-1997 között a Budapesti Értéktőzsde legjobb értékpapír-kereskedő cége volt.

Két évig, 1997-1998-ban a bécsi CA IB Investmentbank AG ügyvezető elnöki posztját is betöltötte. A rendszerváltás előtt Simor 1976-os diplomaszerzésétől végig az MNB-nél dolgozott. 1985-89 között a nemzetközi főosztályon vezetőhelyettes volt, előtte hatéves kiküldetésen a jegybank londoni leánycégénél, a Hungarian International Bank Ltd-nél volt osztályvezető.