Judit
2 °C
7 °C

Simor András: Amilyen adót láttak a listán, azt felemelték

2007.10.19. 13:36
A három százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiány strukturális reformok nélkül tartósan nem lesz fenntartható - mondta Simor András. A jegybankelnök a kiigazítást értékelve több lépést üdvözölt, ám leszögezte: további lépések kellenek ahhoz, hogy sikeres legyen a konszolidáció.

A 2007. és 2008. évi költségvetési tervek teljesülhetnek, de 2009-től már szaporodnak a kérdőjelek, elsősorban a választási ciklus eddigi tapasztalatai miatt - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az ING Bank üzleti reggelijén. Az eddigi intézkedések kapcsán kiemelte, azok széles kört lefedtek, ám nem látszik a rendszerszerű elmozdulás. A kiigazítás szerkezetéről szólva elsősorban a bevételorientáltságot emelte ki, megjegyezve, első körben ezt sem jellemezte átgondoltság: "Amilyen adót láttak a listán, azt felemelték."

Simor felhívta a figyelmet arra is, hogy a többletbevételeket a kormányzat jelenleg kiadások növelésére fordítja, ami nem szerencsés megoldás.

Szerkezeti gondok

A kiigazítás szerkezeti gondjai kapcsán Simor megjegyezte: ez egyben az adóalap eróziójához is vezet, hiszen csak a nem adóztatott export bővül, a fogyasztás nem. Ez középtávon a kiigazítás eredményeit is alááshatja, hangsúlyozta az elnök. További nehézség, hogy az infláció emelkedésével járó kiigazítás a jegybanki mozgásteret is szűkíti, hiszen lazítással nem segítheti a kiigazítás sikerét.

Az egészségügyi reformról Simor úgy vélekedett, hogy az intézkedések gyorsan csökkentették a tb-alapok hiányát, de a szükséges minőségjavulás továbbra is kérdéses. Ha az érdekeltségi rendszerben nem történik változás, a végeredmény nem lesz kielégítő.

Az MNB-elnök néhány érzékletes számmal is illusztrálta az állam támogatáspolitikájának szerkezeti problémáit. A MÁV ártámogatása, illetve a gázár-támogatáshoz kapcsolódó költségvetési kiadások 2006-ban elérték a 380 milliárd forintot, azaz a GDP 1,5 százalékát, ez egy adófizetőre vetítve megközelíti a 160 ezer forintot. Ezen a területen jelentős lépések történtek: a gáz- és távhőtámogatás csökkenése 100 milliárd forint (GDP 0,4 százaléka), a gyógyszertámogatás csökkenése 50-60 milliárd forint (GDP 0,2 százaléka) volt. Mindezt kiegészíti a kommunális szolgáltatásoknál és a helyi tömegközlekedésnél tapasztalható támogatáscsökkentés. A támogatások kiterjedtségére jellemző viszont, hogy a gáz 50 százalékkal drágább a visegrádi országokban, mint idehaza.

A visegrádi országok között Magyarországon a legmagasabb a szociális transzferek aránya a GDP-hez viszonyítva (2006-ban 1,5-2 százalékponttal volt magasabb, mint a többi ország átlaga). A konvergenciaprogram és az MNB számításai alapján a szociális kiadások 2008-ig várhatóan nem csökkennek, és azt követően is csak csekély mérséklődés várható. Fontos lenne, hogy a szociális juttatások reformja a munkára ösztönző hatás erősítésének érdekében történjen.

Túl sok támogatás

Ugyanakkor az állami vállalatok folyó támogatását emeli a kormány, ám ez nem oldja meg a gazdálkodásbeli problémákat, hívta fel a figyelmet Simor. Szerinte a közlekedési vállalatok támogatása általános gyakorlat az EU más országaiban is, de a MÁV személyszállítási üzletágának állami támogatottsága (a GDP 0,4 százaléka) uniós összehasonlításban is magas.

Összességében Simor úgy látja, a kiigazítási intézkedések döntő részben a kiadási oldalt érintik, a bevételi oldal reformja nem történt meg. Javarészt csak a kulcsok emelkedtek, a reformok mélysége és előrehaladottsága területenként változó. Több helyen további lépésekre van szükség, illetve bizonyos területen nem történt érdemi intézkedés.

Három célnak kell átszőnie a reformokat: a piaci viszonyok részleges kiterjesztése korábban a piaci hatásoktól védett területekre, a humán tőke fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése (egészségügy, oktatás, nyugdíj rendszer), illetve a költségvetési egyensúly hosszú távú fenntarthatósága, a minőség és hatékonyság javítása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?