Árpád
-2 °C
4 °C

Simor András lesz az MNB elnöke

2007.02.16. 16:57
Simor András, a Deloitte elnök-vezérigazgatója váltja Járai Zsigmondot a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztján. A piacokon megnyugvással fogadták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntését. A kormányfő és a jegybankelnökjelölt együtt jelent meg a tájékoztatón, s bejelentették: közös euróbevezetési céldátumot fognak meghatározni. Távozik a jegybank ügyvezető igazgatója, Hamecz István azonban hangsúlyozta: kiváló döntésnek tartja Simor kinevezését, saját távozását már egy évvel ezelőtt elhatározta. Hamecz az OTP-hez tart.

A jelöléssel azt kívánja mutatni, hogy a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, fontosnak látja az erős valutát és az infláció elleni küzdelmet - mondta Gyurcsány Ferenc, miután bejelentette, Simor Andrást jelöli a jegybank elnökének. Simor első nyilatkozatában közölte, támogatja az inflációkövetés rendszerét. Hozzátette, a jegybank függetlenségét nagyon fontosnak tartja, ugyanakkor a kormánnyal való kooperatív kapcsolat is hangsúlyos számára.

A Járai Zsigmondot követő jelölt kiemelte, hogy a jegybank 3 százalékos célértékét jónak tartja. Simor véleménye szerint a gazdaság külső egyensúlya jól láthatóan javul.

Futottak még

Járai Zsigmond mandátuma március 2-án jár le: bár nem példátlan, hogy az egyébként nem gyakori jelölést csak hetekkel a váltás előtt jelentik be, a pénzpiacok feszülten várták már a döntést, és a forint árfolyamára végül nem sok hatást gyakorló bizonytalanság miatt kárhoztatták a miniszterelnököt.

Az elmúlt hónapokban esélyesként számos név került szóba: Surányi Györgyről és Karvalits Ferencről már májusban volt szó, időközben az esélyesek közé lépett elő Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója, Király Júlia, a Bankárképző igazgatója és Bodnár Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója is.

Ki az a Simor András?
A Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Deloitte közép-európai igazgatóságának tagja. 1998 és 2002 között a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt, ezt megelőzően a Creditanstaltnál dolgozott: 1989-1997 között volt a Creditanstalt Értékpapír Rt. vezérigazgatója, a cég 1993-1997 között a Budapesti Értéktőzsde legjobb értékpapír-kereskedő cége volt. 1997-1998-ban a bécsi CA IB Investmentbank AG ügyvezető elnöki posztját is betöltötte. A rendszerváltás előtt Simor 1976-os diplomaszerzésétől végig az MNB-nél dolgozott. 1985-89 között a nemzetközi főosztályon vezetőhelyettes volt, előtte hatéves kiküldetésen a jegybank londoni leánycégénél, a Hungarian International Bank Ltd-nél volt osztályvezető.

A piac megnyugodott

Örömmel és megnyugvással fogadták az Index által megkérdezett alapkezelők a döntést. Ennél jobb döntés nem születhetett volna - kommentálta a bejelentést Heim Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Úgy vélte, az integratív személyiségnek tartott Simor képes lesz egyben tartani a jegybank elismert szakmai stábját, és személye önmagában is biztosítja, hogy ne legyen bizonytalanság a piacokon.

Már az is jó, hogy nincs meglepetés, mert az csak negatív lehetett volna - értékelt Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkelező igazgatósági tagja, aki szerint Simor elnökségével nem várható váltás a piacok által elvárt, erős antiinflációs monetáris politkában. Ugyancsak kiemelte, hogy erős maradhat az MNB-stáb szerepe. Hangsúlyozta, hogy pozitív értelemben kiegyensúlyozottabbá válhat a kormány és a jegybank viszonya. Szó sincs a jegybank függetlenségének csorbulásáról, nem jegybanki aszisztenciára, hanem értelmes kooperáció alakulhat ki, amiről eddig a kormány és a jegybanki vezetés közötti beszélő viszony hiánya miatt sem kerülhetett sor.

Két név volt az előző hetekben szóba került jelöltek között, akiknek örült volna a piac, Simor Andrásé és Hamecz Istváné, közülük a szakértők Simor kinevezésére adtak nagyobb esélyt - mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Mint kifejtette, a Deloitte vezetőjének kinevezésével folytonosságra lehet számítani, a jegybank által mára kiforrott szakmai alapon folytatott inflációs célkövető monetáris politikában és a háttérstáb összetartásában is.

Hamecz István távozik az MNB-től

A szakmai stáb élén azonban biztosan változás lesz: március 1-jével távozik a jegybankból Hamecz István ügyvezető igazgató. A szakember megerősítette lapunk értesülését, hangsúlyozva, tervezett lépését a jegybankban már tavaly januárban, a választások előtt bejelentette. Szó sincs arról, hogy az elnökcserével függne össze a távozásom, Simor Andrással baráti a viszonyom, és ő is tudott korábbi elhatározásomról - fogalmazott a Portfolio.hu jegybankelnöki szavazását a kezdettől fogva vezető szakember. 13 év elég volt az MNB-ben, új kihívásokra vágytam - mondta Hamecz, aki jövőjét illetően annyit árult el, az OTP-nél várja egy vezetői állás.

Így, hogy nem is lesz főnököm, talán még őszintébben mondhatom: a létező legjobb, ideális döntés született - kommentálta a bejelentést Hamecz István. Simor András volt az a jelölt, akinek személyes integritása, szakmai felkészültsége alapján egy független jegybankot vezetenie kell. A távozó ügyvezető igazgató is biztos abban, hogy az eddig általa irányított szakmai stáb együtt marad az MNB-ben.

A forint erősödött

A forint máris kisebb erősödéssel reagált a bejelentésre (az euró ára fél öt után 252 forint alá csökkent), az alapkezelők szerint azonban igazi reakcióra már csak hétfőn kerül sor: komolyabb hatása a döntésnek azonban aligha lesz, bár az váratlanul pozitív fejlemény, hogy a leendő elnök és a kormányfő sajtótájékoztatóján már jelezte, közös euróbevezetési céldátum meghatározására készülnek.

Mi van hátra?

Simor Andrást a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnök javaslatára, mérlegelési joga azonban nincs az államfőnek. A kinevezést megelezően a jelöltet meghallgatja az Országgyűlés költségvetési, illetve gazdasági bizottsága is, de a kialakított testületi álláspontnak sincs jogi következménye a kinevezés menetét illetően.

Simor a kinevezéssel egyidejűleg a jegybank és a monetáris politika legfőbb döntéshozó testületének, a monetáris tanácsnak is elnökévé válik: ebből Járai Zsigmond mellett az idén távozik a jelenlegi elnök bizalmi körébe sorolt három alelnök. Februárban Szapáry György, júliusban Auth Henrik és Adamecz Péter. Az új alelnökök közül - akiknek kinevezésére már Simor András tesz javaslatot - már csak egy lesz tagja az így 13 fősről 11 fősre csökkenő testületben. A változások után maradó tagok többségét már az előző Gyurcsány-kormány idején hozott törvénymódosítás révén a kormányfő javaslatára nevezték ki, ezért is mondták szakértők korábban, nagyon nem mindegy, hogy a módosuló erőviszonyok mellett kit jelöl a jegybank élére a miniszterelnök.

Piacbarát' megoldás született

Piacbarát megoldás mellett döntött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor Simor Andrást, a Deloitte elnökét jelölte a jegybankelnöki székbe - írja gyors értékelésében a Portfolio.hu. A miniszterelnök olyan politikailag semleges személyt jelölt a posztra, aki feltehetően képes lesz az intézmény további függetlenségét biztosítani. Simornak jó esélye nyílhat arra, hogy elődjénél kevésbé konfrontatív módon alakítson ki munkakapcsolatot a fiskális döntéshozókkal.

Simor Andrásnak a monetáris politika terén nincsenek igazán tapasztalatai, de képességei, menedzseri múltja alapján feltehetően képes lesz az ország egyik legszínvonalasabb elemzőgárdájával a háta mögött szakmailag jól megalapozott döntéseket hozni.

Különösen fontos az elnökjelölt részéről, hogy a kommunikációra nagy hangsúlyt helyezzen, igyekezzen tiszta, konzekvens üzeneteket kell küldeni a piac felé - üzent értékelésében laptársunk. Bár az elnök csak egy személy a monetáris tanácsban, a döntések kommunikációja miatt mégis meghatározó szerepe van a piaci várakozások befolyásolásában.

Londoni kommentárok: kevésbé héja

Eltérő mértékben, de egyöntetűen enyhülő pénzügypolitikai alapállást és kedvező piaci fogadtatást, valamint a tetőző infláció közepette is változatlan MNB-kamatszintet jósoltak londoni feltörekvő piaci elemzők Simor András jelölésének bejelentése után.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni Magyarország-elemzője az MTI-nek azt mondta: Simor jelölése nem meglepetés, ami önmagában kedvező. Emellett a jelöltnek jó a szakmai háttere, vannak piaci tapasztalatai, és "viszonylag független a politikától". Tenconi szerint ez utóbbi tulajdonság "jelenleg nagyon fontos, mivel Magyarország szempontjából a legrosszabb egy nem megfelelő képesítésű, vagy egy politikailag elkötelezett jelölt lett volna".

Arra a kérdésre, hogy az MNB monetáris alapállása Simor András jelölésével "galamb" vagy "héja" irányba mozdul-e, a londoni Dresdner-részleg szakértője azt mondta: Járai Zsigmond jelenlegi elnök "nagyon erősen héja volt", ezzel együtt nem lenne helyes arra számítani, hogy a monetáris tanács egésze "galamb irányban mozdul el, kevésbé lesz héja, de továbbra is az árstabilitásra koncentrál majd".

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési csoportjának európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke az MTI-nek azt mondta: Simor nyilvánvalóan jóval kevésbé fogja kritizálni a kormány gazdaságpolitikáját, mint Járai, így a kormány és az MNB közötti, "gyakran csípős" viszony "valamelyest enyhülhet".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?