Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Simor András lesz az MNB elnöke

2007.02.16. 16:57
Simor András, a Deloitte elnök-vezérigazgatója váltja Járai Zsigmondot a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztján. A piacokon megnyugvással fogadták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntését. A kormányfő és a jegybankelnökjelölt együtt jelent meg a tájékoztatón, s bejelentették: közös euróbevezetési céldátumot fognak meghatározni. Távozik a jegybank ügyvezető igazgatója, Hamecz István azonban hangsúlyozta: kiváló döntésnek tartja Simor kinevezését, saját távozását már egy évvel ezelőtt elhatározta. Hamecz az OTP-hez tart.

A jelöléssel azt kívánja mutatni, hogy a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, fontosnak látja az erős valutát és az infláció elleni küzdelmet - mondta Gyurcsány Ferenc, miután bejelentette, Simor Andrást jelöli a jegybank elnökének. Simor első nyilatkozatában közölte, támogatja az inflációkövetés rendszerét. Hozzátette, a jegybank függetlenségét nagyon fontosnak tartja, ugyanakkor a kormánnyal való kooperatív kapcsolat is hangsúlyos számára.

A Járai Zsigmondot követő jelölt kiemelte, hogy a jegybank 3 százalékos célértékét jónak tartja. Simor véleménye szerint a gazdaság külső egyensúlya jól láthatóan javul.

Futottak még

Járai Zsigmond mandátuma március 2-án jár le: bár nem példátlan, hogy az egyébként nem gyakori jelölést csak hetekkel a váltás előtt jelentik be, a pénzpiacok feszülten várták már a döntést, és a forint árfolyamára végül nem sok hatást gyakorló bizonytalanság miatt kárhoztatták a miniszterelnököt.

Az elmúlt hónapokban esélyesként számos név került szóba: Surányi Györgyről és Karvalits Ferencről már májusban volt szó, időközben az esélyesek közé lépett elő Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója, Király Júlia, a Bankárképző igazgatója és Bodnár Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója is.

Ki az a Simor András?
A Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Deloitte közép-európai igazgatóságának tagja. 1998 és 2002 között a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt, ezt megelőzően a Creditanstaltnál dolgozott: 1989-1997 között volt a Creditanstalt Értékpapír Rt. vezérigazgatója, a cég 1993-1997 között a Budapesti Értéktőzsde legjobb értékpapír-kereskedő cége volt. 1997-1998-ban a bécsi CA IB Investmentbank AG ügyvezető elnöki posztját is betöltötte. A rendszerváltás előtt Simor 1976-os diplomaszerzésétől végig az MNB-nél dolgozott. 1985-89 között a nemzetközi főosztályon vezetőhelyettes volt, előtte hatéves kiküldetésen a jegybank londoni leánycégénél, a Hungarian International Bank Ltd-nél volt osztályvezető.

A piac megnyugodott

Örömmel és megnyugvással fogadták az Index által megkérdezett alapkezelők a döntést. Ennél jobb döntés nem születhetett volna - kommentálta a bejelentést Heim Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Úgy vélte, az integratív személyiségnek tartott Simor képes lesz egyben tartani a jegybank elismert szakmai stábját, és személye önmagában is biztosítja, hogy ne legyen bizonytalanság a piacokon.

Már az is jó, hogy nincs meglepetés, mert az csak negatív lehetett volna - értékelt Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkelező igazgatósági tagja, aki szerint Simor elnökségével nem várható váltás a piacok által elvárt, erős antiinflációs monetáris politkában. Ugyancsak kiemelte, hogy erős maradhat az MNB-stáb szerepe. Hangsúlyozta, hogy pozitív értelemben kiegyensúlyozottabbá válhat a kormány és a jegybank viszonya. Szó sincs a jegybank függetlenségének csorbulásáról, nem jegybanki aszisztenciára, hanem értelmes kooperáció alakulhat ki, amiről eddig a kormány és a jegybanki vezetés közötti beszélő viszony hiánya miatt sem kerülhetett sor.

Két név volt az előző hetekben szóba került jelöltek között, akiknek örült volna a piac, Simor Andrásé és Hamecz Istváné, közülük a szakértők Simor kinevezésére adtak nagyobb esélyt - mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Mint kifejtette, a Deloitte vezetőjének kinevezésével folytonosságra lehet számítani, a jegybank által mára kiforrott szakmai alapon folytatott inflációs célkövető monetáris politikában és a háttérstáb összetartásában is.

Hamecz István távozik az MNB-től

A szakmai stáb élén azonban biztosan változás lesz: március 1-jével távozik a jegybankból Hamecz István ügyvezető igazgató. A szakember megerősítette lapunk értesülését, hangsúlyozva, tervezett lépését a jegybankban már tavaly januárban, a választások előtt bejelentette. Szó sincs arról, hogy az elnökcserével függne össze a távozásom, Simor Andrással baráti a viszonyom, és ő is tudott korábbi elhatározásomról - fogalmazott a Portfolio.hu jegybankelnöki szavazását a kezdettől fogva vezető szakember. 13 év elég volt az MNB-ben, új kihívásokra vágytam - mondta Hamecz, aki jövőjét illetően annyit árult el, az OTP-nél várja egy vezetői állás.

Így, hogy nem is lesz főnököm, talán még őszintébben mondhatom: a létező legjobb, ideális döntés született - kommentálta a bejelentést Hamecz István. Simor András volt az a jelölt, akinek személyes integritása, szakmai felkészültsége alapján egy független jegybankot vezetenie kell. A távozó ügyvezető igazgató is biztos abban, hogy az eddig általa irányított szakmai stáb együtt marad az MNB-ben.

A forint erősödött

A forint máris kisebb erősödéssel reagált a bejelentésre (az euró ára fél öt után 252 forint alá csökkent), az alapkezelők szerint azonban igazi reakcióra már csak hétfőn kerül sor: komolyabb hatása a döntésnek azonban aligha lesz, bár az váratlanul pozitív fejlemény, hogy a leendő elnök és a kormányfő sajtótájékoztatóján már jelezte, közös euróbevezetési céldátum meghatározására készülnek.

Mi van hátra?

Simor Andrást a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnök javaslatára, mérlegelési joga azonban nincs az államfőnek. A kinevezést megelezően a jelöltet meghallgatja az Országgyűlés költségvetési, illetve gazdasági bizottsága is, de a kialakított testületi álláspontnak sincs jogi következménye a kinevezés menetét illetően.

Simor a kinevezéssel egyidejűleg a jegybank és a monetáris politika legfőbb döntéshozó testületének, a monetáris tanácsnak is elnökévé válik: ebből Járai Zsigmond mellett az idén távozik a jelenlegi elnök bizalmi körébe sorolt három alelnök. Februárban Szapáry György, júliusban Auth Henrik és Adamecz Péter. Az új alelnökök közül - akiknek kinevezésére már Simor András tesz javaslatot - már csak egy lesz tagja az így 13 fősről 11 fősre csökkenő testületben. A változások után maradó tagok többségét már az előző Gyurcsány-kormány idején hozott törvénymódosítás révén a kormányfő javaslatára nevezték ki, ezért is mondták szakértők korábban, nagyon nem mindegy, hogy a módosuló erőviszonyok mellett kit jelöl a jegybank élére a miniszterelnök.

Piacbarát' megoldás született

Piacbarát megoldás mellett döntött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor Simor Andrást, a Deloitte elnökét jelölte a jegybankelnöki székbe - írja gyors értékelésében a Portfolio.hu. A miniszterelnök olyan politikailag semleges személyt jelölt a posztra, aki feltehetően képes lesz az intézmény további függetlenségét biztosítani. Simornak jó esélye nyílhat arra, hogy elődjénél kevésbé konfrontatív módon alakítson ki munkakapcsolatot a fiskális döntéshozókkal.

Simor Andrásnak a monetáris politika terén nincsenek igazán tapasztalatai, de képességei, menedzseri múltja alapján feltehetően képes lesz az ország egyik legszínvonalasabb elemzőgárdájával a háta mögött szakmailag jól megalapozott döntéseket hozni.

Különösen fontos az elnökjelölt részéről, hogy a kommunikációra nagy hangsúlyt helyezzen, igyekezzen tiszta, konzekvens üzeneteket kell küldeni a piac felé - üzent értékelésében laptársunk. Bár az elnök csak egy személy a monetáris tanácsban, a döntések kommunikációja miatt mégis meghatározó szerepe van a piaci várakozások befolyásolásában.

Londoni kommentárok: kevésbé héja

Eltérő mértékben, de egyöntetűen enyhülő pénzügypolitikai alapállást és kedvező piaci fogadtatást, valamint a tetőző infláció közepette is változatlan MNB-kamatszintet jósoltak londoni feltörekvő piaci elemzők Simor András jelölésének bejelentése után.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni Magyarország-elemzője az MTI-nek azt mondta: Simor jelölése nem meglepetés, ami önmagában kedvező. Emellett a jelöltnek jó a szakmai háttere, vannak piaci tapasztalatai, és "viszonylag független a politikától". Tenconi szerint ez utóbbi tulajdonság "jelenleg nagyon fontos, mivel Magyarország szempontjából a legrosszabb egy nem megfelelő képesítésű, vagy egy politikailag elkötelezett jelölt lett volna".

Arra a kérdésre, hogy az MNB monetáris alapállása Simor András jelölésével "galamb" vagy "héja" irányba mozdul-e, a londoni Dresdner-részleg szakértője azt mondta: Járai Zsigmond jelenlegi elnök "nagyon erősen héja volt", ezzel együtt nem lenne helyes arra számítani, hogy a monetáris tanács egésze "galamb irányban mozdul el, kevésbé lesz héja, de továbbra is az árstabilitásra koncentrál majd".

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési csoportjának európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke az MTI-nek azt mondta: Simor nyilvánvalóan jóval kevésbé fogja kritizálni a kormány gazdaságpolitikáját, mint Járai, így a kormány és az MNB közötti, "gyakran csípős" viszony "valamelyest enyhülhet".