Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Sikeresen csatlakoztunk

2005.05.20. 08:38
A korábbi félelmek ellenére az uniós csatlakozással nem történt piacnyitási sokk, a társadalmat sem érte megrázkódtatás törésmentesen integrálódtunk.
A csatlakozás évfordulója alkalmából tartott konferencián Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a csatlakozás hatása jól érezhető, az emberek jobban élnek, mint egy évvel korábban. Az Európai Ügyek Hivatalának értékelése szerint a folyamatos gazdasági integrációnak és az alaposan előkészített csatlakozásnak köszönhető, hogy nem következett be törés sem a gazdaságban, sem a társadalomban a csatlakozás nyomán.

Versenyképesség

Az uniós tagság lehetőséget ad a magyar gazdaság versenyképességének, teljesítőképességének erősítésére, a felzárkózás és kohézió megvalósulására. Gottfried Péter, a hivatal vezetője azonban hangsúlyozta, hogy mindez nem jelent biztosítékot, csak egy olyan lehetőséget, mellyel élni kell.

A hivatal szerint a külföldi tőkebeáramlás jelentősen - 3,4 milliárd euróra - nőtt, és ebben szerepe volt az uniós tagságnak is. A 24 tagországgal aktív kereskedelmet folytattunk tavaly, legnagyobb mértékben az újonnan csatlakozókkal bővült a forgalmunk: az export 30, az import 20 százalékkal nőtt.

Jól pályázunk

A gazdaság fejlődése mellett az állampolgárok lehetőségei is bővültek, egyre többen tudnak külföldön tanulni és munkát vállalni. A csatlakozás egyik legnagyobb jelentőségű hozadéka, hogy a közösségi politikák terén alakítók lettünk. Így az elmúlt egy évben magyar kezdeményezésre került a Versenyképességi Tanács elé az infrastruktúrafejlesztés kérdése, magyar-brit kezdeményezésre került napirendre a vegyi anyagok regisztrációja, a kohéziós politikák versenyképesség javításában betöltött szerepe pedig magyar-lengyel javaslat volt.

Az újonnan csatlakozók közül Lengyelország után Magyarországon érkezett be a legtöbb pályázat, lakosságarányosan viszont vezetünk. Ugyanígy a második helyet foglaljuk el a szerződések száma, értéke és a kifizetések tekintetében is. A több mint 6000 nyertes pályázat 900 települést érint és 20 ezer új munkahely teremtésére, 30 ezer megőrzésére vállal garanciát.