Cecília
4 °C
6 °C

Ötcsillagos tanszálló épülhet a siklósi várban

2008.05.22. 07:51
Az önkormányzat és a VárGaszt Kft. 2,2 milliárd forintos beruházással 35 szobás tanszállodát és éttermet alakít ki a siklósi várban. A képviselők döntése értelmében a svájci licenszű programmal évente nyolcvan szakembert képeznek majd, akik évi hárommillió forintot fizethetnek ezért.

A siklósi önkormányzat rendkívüli ülésén jóváhagyta azt a több mint 2,2 milliárd forint értékű programot, melynek keretében a VárGaszt Kft. és a helyhatóság közösen ötcsillagos, 35 szobás tanszállodát és egy kapcsolódó éttermet alakít ki a várban - tudta meg a Napi Gazdaság. A társaság svájci licenc alapján évente mintegy nyolcvan nemzetközi szintű, vendéglátó-ipari szakembert akar képezni Siklóson. A gyakorlati oktatás is az új várbeli komplexumban lesz.

A világ különböző pontjairól érkező hallgatók évi tandíja elérheti a hárommillió forintot; hasonló képzés jelenleg csak Zürichben van. A szálloda és az étterem ötvenhárom dolgozót, illetve oktatót foglalkoztat majd. A VárGaszt saját erőből, pályázati forrásokból és hitelből kívánja megvalósítani a beruházást - mondta Marenics János polgármester a Dunántúli Naplónak.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy a hitelfelvételhez 300 millió forint értékű ingatlanfedezetet ad a cégnek. Arról is határoztak, hogy a helyhatóság tulajdonában lévő - s a siklósi várat jelenleg üzemeltető - Vár Kht. korlátolt felelősségű társasággá alakul, a cég tulajdonosa 75 százalékban a VárGaszt Kft. lesz. Az üzletrészt 18 millió forintért értékesíti a város, a bevételt a tervek elkészítésére költik. A VárGaszt vállalta, hogy a program 2010 márciusáig megvalósul, s az üzleti terv szerint várható évi 40 millió forintos nyereséget Siklóson fekteti be. A testület döntött arról is, hogy 1,5 milliárd forint költséggel 2010-ig elkészül a vár múzeumi szárnyának rekonstrukciója és felújítják a bejáratot - mondta a polgármester.

Két ajánlat érkezett a siklósi termálfürdő felépítésére és működtetésére még május elején kiírt pályázatra. Az összesen 1600 négyzetméter vízfelületű török fürdőt a jelenlegi strand helyén, mintegy kétmilliárd forint költséggel alakítanák ki, önkormányzati forrásokból. A beruházóról várhatón június végén döntenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?