Ágnes
-1 °C
2 °C

Ötcsillagos tanszálló épülhet a siklósi várban

2008.05.22. 07:51
Az önkormányzat és a VárGaszt Kft. 2,2 milliárd forintos beruházással 35 szobás tanszállodát és éttermet alakít ki a siklósi várban. A képviselők döntése értelmében a svájci licenszű programmal évente nyolcvan szakembert képeznek majd, akik évi hárommillió forintot fizethetnek ezért.

A siklósi önkormányzat rendkívüli ülésén jóváhagyta azt a több mint 2,2 milliárd forint értékű programot, melynek keretében a VárGaszt Kft. és a helyhatóság közösen ötcsillagos, 35 szobás tanszállodát és egy kapcsolódó éttermet alakít ki a várban - tudta meg a Napi Gazdaság. A társaság svájci licenc alapján évente mintegy nyolcvan nemzetközi szintű, vendéglátó-ipari szakembert akar képezni Siklóson. A gyakorlati oktatás is az új várbeli komplexumban lesz.

A világ különböző pontjairól érkező hallgatók évi tandíja elérheti a hárommillió forintot; hasonló képzés jelenleg csak Zürichben van. A szálloda és az étterem ötvenhárom dolgozót, illetve oktatót foglalkoztat majd. A VárGaszt saját erőből, pályázati forrásokból és hitelből kívánja megvalósítani a beruházást - mondta Marenics János polgármester a Dunántúli Naplónak.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy a hitelfelvételhez 300 millió forint értékű ingatlanfedezetet ad a cégnek. Arról is határoztak, hogy a helyhatóság tulajdonában lévő - s a siklósi várat jelenleg üzemeltető - Vár Kht. korlátolt felelősségű társasággá alakul, a cég tulajdonosa 75 százalékban a VárGaszt Kft. lesz. Az üzletrészt 18 millió forintért értékesíti a város, a bevételt a tervek elkészítésére költik. A VárGaszt vállalta, hogy a program 2010 márciusáig megvalósul, s az üzleti terv szerint várható évi 40 millió forintos nyereséget Siklóson fekteti be. A testület döntött arról is, hogy 1,5 milliárd forint költséggel 2010-ig elkészül a vár múzeumi szárnyának rekonstrukciója és felújítják a bejáratot - mondta a polgármester.

Két ajánlat érkezett a siklósi termálfürdő felépítésére és működtetésére még május elején kiírt pályázatra. Az összesen 1600 négyzetméter vízfelületű török fürdőt a jelenlegi strand helyén, mintegy kétmilliárd forint költséggel alakítanák ki, önkormányzati forrásokból. A beruházóról várhatón június végén döntenek.