Klaudia
-3 °C
3 °C

Sokan kivárnak az ekhóval

2006.05.17. 07:59
A kiadók arra törekedtek, hogy az újságírók kevéssé érezzék az ekhóból adódó többletterhet, derült ki a Napi Gazdaság összeállításából. A színészek még nem tudják, mi legyen.

Alapvető törekvés volt, hogy a Népszabadság Zrt. 150-160 érintett munkatársának nettó jövedelmi szintje ne változzon az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevezetésével, s ezt sikerül is teljesíteni - mondta Lengyel L. László elnök-vezérigazgató.

Nincs pluszteher

A kiadónak - korábbi bérpolitikája miatt - nem jelent külön anyagi megterhelést az újfajta adónem, a munkatársak többségének eddig is munkaszerződése volt. Az ekho ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy ne csak az újságíró és a szerkesztő munkatársak kapják jövedelmüket az ekho szabályainak megfelelően, hanem az archívumban, a terjesztés, valamint a marketingesek PR-szakterületén dolgozók is, akik eddig alkalmazottként dolgoztak.

Az utóbbiak köréből már mintegy negyvenen éltek februártól az ekhós lehetőséggel, mivel anyagilag jobban járnak. A többi szerkesztőségi dolgozóval folyamatos az egyeztetés, várhatóan mintegy 30 munkatárs marad szerződéses viszonyban a zrt.-vel. A mostani számítások szerint a kiadó nagyjából nullszaldóval zárhatja az átállást.

A Sanoma Budapest Zrt. gőzerővel dolgozik azon, hogy a jogszabályban meghatározott határidőre minden munkatárssal megegyezzen az ekhós feltételekben - mondta Horváth B. Soma humánpolitikai igazgató. Várhatóan kétszáz fölött lesz az ekhósok száma, a kiadó célja, hogy a váltás miatti veszteséget minimalizálja. Ennek érdekében a Sanoma mintegy 22 százalékkal emelte a jövedelemkifizetési keretet. Az eddigi egyeztetések alapján a vállalkozói jogviszonyban, valamint a munkaviszonyban lévők többsége választja az ekhót, néhányan továbbra is megőrzik a korábbi szerződéses formát.

A magyarországi Axel-Springer kiadói csoport csaknem 130 munkavállalóját érinti az átállás, közülük többen már hónapokkal ezelőtt váltottak - tudtuk meg Nemes Péter humánpolitikai igazgatótól. Az Axel Springer-Budapest Kft.-nál több olyan korábbi munkatárs is vállalta az ekhót, akik számításaik szerint anyagilag jobban járnak mint munkaviszonyban. Ugyanakkor több érintett igyekszik a hátrányokat mérsékelni azzal, hogy beléptek valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárba. A cég olyan költségeket vagy azok egy részét vállalja magára, amelyeket eddig a vállalkozói jogviszony miatt nem lehetett kifizetni, így például a cafeteria-rendszer keretében adható juttatásokat.

Pontosítás kell

Az ekho eddigi működtetése ugyanakkor arra is rávilágított, hogy több helyen pontosabbá kellene tenni a jogszabályt, például a tb-befizetés vagy a szabadságok elszámolási módjához állásfoglalást kellett kérni az illetékes hivataloktól.

Az alkalmazotti vagy munkaviszonyban állók közül az elmúlt időszakban sokan választották az ekhót, elsősorban a fiatalok - mondta a NAPI Gazdaságnak Gyimesi László, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének (MSZSZ) elnöke, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSZ) főtitkára.

Ahol színlelt szerződés veszélye forog fenn, ott egyelőre kivárnak a munkaadók és a munkavállalók: egyrészt azért, hogy az utolsó pillanatig kihasználják az eva előnyeit, másrészt újabb, a tisztázatlan vállalkozási és megbízási szerződések átminősítésére vonatkozó moratóriumban bíznak. A munkaügyi ellenőrzések szigorítása az ekhó felé tereli a vacillálókat - véli Gyimesi.

A színészek folyamatosan térnek át az ekhóra, de a legtöbben csak 2006 őszétől kívánják alkalmazni ezt az új adófizetési formát, amelynek bevezetése a színházaknak komoly többletadminisztrációt okoz - állítja Bognár Józsefné, az Operettszínház gazdasági igazgatója. A szakember tapasztalatai nem támasztják alá az elemzők korábbi várakozásait, amelyek szerint fiatal - elsősorban szülés előtt álló - nők nem élnek az új lehetőséggel; sok fiatal voksolt ugyanis az ekhóra. A Nemzeti Színházban nem sokan választották az ekhót - mondta Farkas Ágnes gazdasági igazgató, aki szerint minden szükséges tájékoztatást megadtak a dolgozóiknak, ám csekély az érdeklődés.