Auguszta
-3 °C
2 °C

Sikeresek lehetnek a garantált alapok

2006.01.13. 08:31
A legnagyobbak közé tartozó befektetési alapkezelők úgy vélik, az idén is növekedni fog az alappiac, de a tavalyi 76 százaléktól elmaradó mértékben. Az ingatlanalapok szinte biztosan nem tudják majd megismételni a tavalyi robbanást, a kisbefektetők körében várhatóan elsősorban a garantált alapok népszerűsége nő.

Tavaly az utolsó negyedévi stagnálás ellenére is csodálatos évet zártak a hazai befektetési alapok: összesített tőkéjük a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) statisztikája szerint 76,4 százalékkal, 1877 milliárd forintra növekedett. Ezen belül - a nagyon alacsony bázisról induló vegyes alapoktól eltekintve - az ingatlanalapok bővülése volt kiugró, csaknem négyszeresére nőtt tőkéjük, de a garantált alapoké is több mint kétszeresére emelkedett.

Túlteljesítve

Valamivel az átlag alatt teljesítettek a részvényalapok (72 százalék), a pénzpiaci konstrukciók (64 százalék) és eléggé mélyen az alatt a kötvényalapok (32 százalékos bővülés). A tavalyi robbanásszerű növekedés megismétlődésére az idén valószínűleg nem szabad számítani - mondta el lapunknak Szalai Sándor, az OTP Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

Ebben az évben is az lesz a döntő, hogy a legkedveltebb, alacsony kockázatú kötvény- és pénzpiaci kategóriák hozama hogyan fog alakulni, és a bankok eközben milyen szinten tartják kamataikat. A tavaly év végi megtorpanásnak is az volt a fő oka, hogy az állampapírhozamok emelkedésével (az állampapír-árfolyamok estek, ezáltal az alapok hozamai is visszaestek) a befektetők által rendszerint figyelt múltbeli hozamok vesztettek vonzerejükből, miközben a bankok alaposan felemelték kamatajánlataikat.

Tavaly az év nagy részében a befektetők a múltbeli hozamok alapján könnyen dönthettek, mind az állampapírpiac, mind a részvénypiac jól teljesített. Az idén a klíma sokkal bizonytalanabbnak ígérkezik - parlamenti és önkormányzati választások lesznek, de a nemzetközi portfóliótőke mozgása is kiszámíthatatlan -, jelentős ármozgások valószínűsíthetők.

Ebben a helyzetben Szalai Sándor szerint a kockázati skálán középtájon elhelyezkedő garantált alapok válhatnak nagyon kedveltté. Ezen a területen készül termékei bővítésére az OTP Alapkezelő is, a korábbinál jóval nagyobb szerepet szán nekik, úgy a konstrukciók számát, mint a kínálat változatosságát jelentősen növelni szeretné.

Szerényebb növekedés

Az idén a tavalyinál szerényebb, kiegyensúlyozottabb, 20-25 százalékos növekedést vár az alappiacon Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója is. Szerinte már nem lehet megismételni az ingatlanalapok tavalyi évét, elsősorban azért, mert hatalmas, befektetésre váró összegek parkolnak náluk - tőkéjük már 400 milliárd forinthoz közelít -, ezek hatékony invesztíciója egyre nehezebb.

Ez már most is meglátszik az alapok hozamán, a közeljövőben pedig tovább csökkenhet teljesítményük, emiatt pedig várhatóan a pénzbeáramlás is lassulni fog. A választási év, az ezáltal fokozódó bizonytalanság Fatér Gyula szerint is a garantált alapoknak kedvez. A Budapest Alapkezelő tervei szerint nemsokára elindítja az Aranytrió 2 nevű zártvégű garantált alapot, amelynek árupiaci és részvénypiaci mutatóktól egyaránt függ majd a hozama.

A továbbiakban is ehhez hasonló alapokat készülnek indítani, sorozatban. (Ezenkívül az alapkezelő a GE-csoporton belüli együttműködés keretében folytatná külföldi terjeszkedését is, Lengyelországon kívül - ahol már megjelent - más országokban is.) Balogh András, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója is úgy véli, hogy a 2005-ös év sikere nem ismétlődik meg a piacon, de egyes szegmensekben fennmaradhat a korábbi érdeklődés. Úgy gondolja, hogy az újszerű, alternatív konstrukcióknak kiemelt szerepe lehet az idén.

Jósolgat

Az ingatlanalapok iránti érdeklődés csak akkor maradhat meg, ha fel tudják tölteni portfóliójukat megfelelő befektetésekkel. A vezérigazgató a garantált alapokon kívül egyéb származtatott alapok felfutását is jósolja, ezen a téren a Raiffeisen Alapkezelő úttörő szerepet vállalt. A PSZÁF a napokban jegyezte be a Raiffeisen Hozam Prémium Alapot, amely a garantált alapokkal gyakorlatilag megegyező befektetési politikát folytat, de nyílt végű és hozamgaranciát, minimális hozamot nem vállalnak rá, hasonlóképpen a pár hónappal korábban indult Index Prémium alaphoz. Ezek tőkéjük nagy részét állampapírokban tartják, kisebb részéből opciókat vásárolnak a kötvénypiacon, illetve a nemzetközi részvénypiacon.

Így a garantált alapokhoz hasonlóan korlátozott kockázat mellett kecsegtetnek pluszhozammal. Az alapkezelő egyébként a közeljövőben kiértékeli ezen alapok tapasztalatait, és dönt majd arról, milyen irányban fejlessze tovább termékeit, például megjelenjen-e a hagyományosabbnak tekinthető garantált alapok piacán.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft