Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szlovákiába menekülnek a magyar cégek

2005.09.05. 08:56
Mintegy 1,9 milliárd dollárra rúg a magyar működőtőke-kihelyezések szerződéses állománya Szlovákiában. Tavaly az első számú külföldi befektető Magyarország volt. Kevesen választják pusztán adózási okokból Szlovákiát. Egyre több közepes cég viszi oda a tőkéjét piacszerzési céllal.
Nagyon ritka az a vállalkozás, amelyik a kedvezőbb adózás miatt dönt szlovákiai befektetés mellett - összegezte tapasztalatait Varga Tibor, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. pozsonyi kereskedelmi szolgálati irodájának vezetője. Annak a magyar vállalkozásnak éri ez meg, amelynek a tulajdonosa egyben bejelentkezik adóalanyként is. A társasági adó ugyan magasabb, mint Magyarországon (19 százalék), ám az osztalékadó nulla százalék, azaz a társasági adózás nagyjából a magyar szintet éri el. Így az szja-nál lehet "fogni" némi pénzt, valamint liberális a munkavállalási és tartózkodási szabályozás.

'Kellemes folyamat' a cégalapítás

Szavaival egybevág a fém öltözőszekrényekre szakosodott MetaloBox tapasztalata. Major Péter igazgató "kellemes folyamatnak" nevezte a cégalapítást a szomszédos országban. Az ITDH-nál indultak, a pozsonyi irodától kapták a címlistákat, s a helyiekkel együttműködve nyitják meg éppen ma kereskedelmi irodájukat.

Ajánlatos igénybe venni a helyi szakemberek, ügyvédek szolgáltatásait, mert a szabályozási környezet azért nem teljesen felel meg a magyarországinak - mondta Perényi Miklós, a környezetvédelmi, -gazdálkodási szolgáltatást kínáló N-Con ügyvezető igazgatója is. Major szerint a szlovákiai üzleti környezet kicsit "amerikaibb" a magyarnál, kevésbé bürokratikus, s inkább munkáltatóbarát, kevesebb a járulék, jóval kevesebb a munkavállalóknak biztosítandó szabadnap. Az pedig, hogy magyarok a befektetők, sem nem előny, sem nem hátrány, az élet egyéb területein esetleg észlelhető "felhang" az üzleti életben egyáltalán nem érezhető - tette hozzá.

Általában véve azok a vállalkozások, amelyek eddig nem voltak jelen a szlovák piacon, s nem ismerik az ottani működési feltételrendszert, nem indulnak el az ismeretlenbe az esetleges kedvezőbb adófeltételek ellenére sem - mondta Varga. Az N-Con esetében ugyan az adózási feltételek is számítottak a döntés meghozatalában, ám nem ez, hanem az volt az elsődleges szempont, hogy már ott legyenek, mire a szlovák környezetvédelmi szabályozás eléri a magyarországi szintet - fogalmazott Perényi.

Hasonlóan a piacszerzés, az elkövetkező lehetőségekre való felkészülés motiválta a MetaloBoxot. Ahogy Major hozzátette: nem akkora a működési költségbeli különbség, hogy csak azért érdemes lenne áttelepülni. Ők a rengeteg autóipari, beszállítói beruházás nyomán a jövőben megteremtődő piaci lehetőségek miatt hozták létre helyi cégüket. Perényi szerint van verseny, de vannak rések is: cégüket januárban jegyezték be Szlovákiában, s hamarosan már meg is kötik az első szerződéseket.

Erősödő befektetési kedv

Nem véletlen tehát, hogy 2000-2001 óta folyamatosan erősödik a magyarok befektetési kedve Szlovákiában. Heti négy-öt vállalkozás fordul az ITDH irodájához ilyen szándékkal, zömmel az áru- vagy szolgáltatáskereskedelemhez kapcsolódóan.

Miközben eddig jórészt a kis- és a nagyvállalatok jelentek meg a piacon, az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés a mikro-, illetve a középvállalatok részéről is. Utóbbiak esetén az alaptőke már több millió korona körül mozog, ami 30-60 millió forintnak felel meg - mutatott rá Varga. Úgy látja, a környező országok közül Szlovákia jelenti talán a legkisebb kockázatot számukra, miközben a körülmények - például a pénzügyi és a külkereskedelmi technikai rendszerek, a piaci szokások - ott hasonlítanak a legjobban a magyarországihoz.

Miközben a Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint eddig 756 millió dollárnyi magyar működő tőke áramlott be az országba, a szolgálat nyilvántartása szerint a magyar tőkekihelyezések szerződéses állománya már 1,9 milliárd dollár (ezek realizálódása az egyes befektetések előrehaladtával folyamatos). Zömét a nagyvállalatok adják (Mol, TriGránit, OTP, Danubius), de további mintegy hatezer vállalat van jelen.

Magyarország az 5. legjelentősebb befektető az országban, ugyanakkor tavaly, amikor csak 838 millió dollár érkezett Szlovákiába, a magyarok - 191 millióval - vezették a sort, a második Ausztriát (189 millió) és a harmadik Csehországot (137 millió) előzve meg. Mindeközben folyamatosan bővül a kétoldalú áruforgalom. Minden bizonnyal van összefüggés a magyar tőkejelenlét erősödése és a között, hogy az idén az első fél évben a korábbi magyar passzívum aktívra fordult.